HOORN - De gemeente Hoorn zet de twee leidinggevenden van de plaatselijke kinderopvang De Blokkendoos uit hun functie.

Dit maakte de gemeente woensdag bekend. Het tweetal heeft zich onder meer schuldig gemaakt aan emotionele mishandeling en verwaarlozing van de kinderen, zo bleek uit onderzoek van de GGD.

De gemeente verordonneerde vorig jaar uitgebreid onderzoek naar het kinderopvangcentrum, nadat de GGD diverse signalen over misstanden bij De Blokkendoos had ontvangen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de leidinggevenden ongeschikt zijn om in een kindercentrum te werken en de emotionele veiligheid van de kinderen in gevaar brengen.

Misdragen

Het GGD-rapport staat boordevol voorbeelden van manieren waarop de leidinggevenden zich misdroegen. Een kind dat zelf geen kiwi kon schillen, werd bijvoorbeeld gedwongen het fruit met schil en al op te eten. Een gezet kind werd ''dikzak'' genoemd en een kind met kleding van het merk 'Eager Beaver' kreeg te horen dat het ''gewillig-kutje-kleren'' aanhad.

Oud-werknemers geven aan dat binnen het kindercentrum een cultuur van angst heerste. Ze moesten bovendien een document ondertekenen waarbij ze geheimhouding over praktijken binnen De Blokkendoos beloofden.

Bijeenkomst

De gemeente houdt donderdag een besloten informatiebijeenkomst voor ouders en verzorgers die een of meer kinderen op de Blokkendoos hebben of hebben gehad. ''Wij kunnen ons voorstellen dat ouders zich zorgen maken en met vragen zitten over wat er nu precies is gebeurd en hoe het nu verder moet'', lichtte burgemeester Onno van Veldhuizen toe.

De leiding van de kinderopvangorganisatie moet binnen 2 weken haar taken hebben overgedragen aan een nieuw aan te stellen locatiemanager. Tot die tijd staat De Blokkendoos onder verscherpte toezicht van de GGD.

Een medewerkster van De Blokkendoos liet woensdag weten dat de directie geen enkel commentaar geeft en verwees door naar hun advocaat. Die was woensdagmiddag onbereikbaar.