AMSTERDAM - Het Gemeentemuseum Den Haag staat door de voorgestelde subsidiekortingen met de rug tegen de muur.

Dat zegt museumdirecteur Benno Tempel woensdag in reactie op het advies van de cultuurcommissie van de gemeente. Hij vreest voor de kernwaarden van het museum.

"Het voelt alsof we gestraft worden voor goed gedrag", zegt Tempel. Op het eerste gezicht lijkt het alsof het museum de komende jaren een ton moet inleveren vergeleken met de vorige subsidieperiode. Dat klopt volgens Tempel niet. "Eigenlijk leveren we acht ton in. Ik weet niet waar we dat vandaan moeten halen."

De verwarring zit hem in de tussentijdse bezuiniging van de gemeente, legt Tempel uit. "Den Haag is al twee jaar aan het bezuinigen. Om die klappen op te vangen zou op de subsidie van 9,8 miljoen euro eenmalig zo'n acht ton per jaar worden bespaard in 2010 en 2011." Nu lijkt dat bedrag definitief te worden wegbezuinigd.

Naar beneden

"Ze zeggen dat onze subsidie structureel zo ver naar beneden kan", zegt Tempel. "Zo zeggen ze eigenlijk dat we te populair programmeren, en te weinig risico lopen. Maar wie wil in deze tijden nou grote risico's lopen? We hebben veel jonge bezoekers, veel eigen inkomsten en stijgende bezoekersaantallen."

Het museum vroeg 9,5 miljoen euro aan en ging uit van een korting van 3,5 ton ten opzichte van 2009. De adviescommissie onder leiding van oud-minister Ernst Hirsch Ballin baseert de bezuiniging juist op de subsidie van de afgelopen tijd, die een kleine 9,1 miljoen euro bedraagt. Op basis van dat bedrag, stelt de commissie een bezuiniging van een ton voor.

Kosten

Tempel waarschuwt dat het advies van de commissie meer gaat kosten dan het oplevert. Aan het advies kloppen 'aantoonbaar dingen niet', vindt hij. "Het advies blinkt uit in verouderde opvattingen over de museale wereld."

De enige manier om meer te bezuinigen dan de 3,5 ton die Tempel voorstelt, is door te snijden in de activiteiten van het museum.

"Het huidige niveau, waardoor we juist een van de grootste publiekstrekkers van Den Haag zijn, is met bezuinigingen van acht ton niet vol te houden. Daardoor zullen de eigen inkomsten ook hard achteruitlopen."