UTRECHT - Het einde van de Nederlandse Occupybeweging lijkt steeds dichterbij te komen. Dat blijkt uit een rondgang

In Utrecht is burgemeester Aleid Wolfsen woensdag de strijd aangegaan tegen de actievoerders van Occupy.

Hij stelde dat de demonstranten in het centrum van Utrecht hun tentenkampje zaterdag moeten opruimen. De Utrechtse bestuursrechter besloot echter dat de betogers na Koninginnedag weer terug mogen op hun oude plek, daar mogen ze in ieder geval nog zes weken blijven staan.

Met zijn harde lijn volgt burgemeester Wolfsen het voorbeeld van zijn collega’s in Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam. In deze steden werden de tentenkampen al eerder ontruimd.

Weggehaald

De meeste Occupykampen werden weggehaald omdat zij volgens de gemeenten te veel overlast veroorzaakten.

Woordvoerder van Occupy Amsterdam Boris gaf eerder toe dat de demonstranten in de hoofdstad ''zich een beetje hadden verkeken op de hoeveelheid alcoholisten, zwervers, dealers en junks die we aantrokken’’. Daarnaast maakten sommige burgemeesters zich zorgen over de gezondheid van de demonstranten.

Als het Utrechtse Occupykamp zaterdag daadwerkelijk wordt ontruimd, is Den Haag van de vier grote steden de enige waar de actievoerders van Occupy nog in tenten wonen. De Occupy-ers zitten daar op het Malieveld te wachten op een uitspraak van de rechter.

Bezwaar

Zij hebben een bezwaar en beroepsprocedure aangespannen tegen het besluit van de burgemeester om het tentenkamp te laten ontruimen. Op het Amsterdamse Beursplein staat nog een informatiestand van de protestbeweging.

De Occupybeweging is ontstaan als protest tegen de graaicultuur binnen de financiële sector. Sinds vorig jaar oktober kampeerden de betogers in verschillende steden in tentenkampen. De acties werden gehouden in navolging van het protest, dat op 17 september op Wall Street in New York begon onder de naam Occupy Wall Street (OWS).