UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft woensdag twee leden van de motorclub Hells Angels en een schietinstructeur van de landmacht veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf.

Zij hebben een Arnhemse horecaman gedwongen afstand te doen van zijn belang in zijn zaak. De andere mede-eigenaar van de horecazaak kreeg ook 9 maanden celstraf opgelegd.

Tegen de vier verdachten was 27 maanden celstraf geëist wegens afpersing, maar de rechtbank vond alleen dwang bewezen.

Geweld

De rechtbank stelde dat de Hells Angels en de militair door de mede-eigenaar zijn ingeschakeld om het slachtoffer de zaak uit te werken. Met geweld en onder bedreiging van een vuurwapen zou hij in september zijn gedwongen om een beëindigingscontract te ondertekenen.

De schietinstructeur kluste bij als portier bij de Arnhemse club. Hij was ook lid van de Hells Angels, maar dat lidmaatschap heeft hij inmiddels opgezegd.

Klus

De veroordeelden ontkenden de beschuldiging. Volgens de twee Hells Angels en de militair gingen hun afgeluisterde telefoongesprekken over ‘een klus’ over een verbouwing in de club. De schietinstructeur was er niet bij toen het slachtoffer werd gedwongen om het beëindigingscontract te ondertekenen, maar de rechtbank ziet hem wel als initiator en medepleger.

Zijn superieur prees tijdens de rechtszaak het vakmanschap en de gedrevenheid van de militair, die volgens zijn raadsman als commando betrokken is geweest bij geheime operaties.