ZEIST - De KNVB heeft een voetballer van amateurclub DOS Kampen een levenslange schorsing opgelegd. 

De speler krijgt de straf voor zijn gedrag in de uitwedstrijd tegen Zwart Wit'63 in Harderwijk op 14 april, toen hij een tegenstander in zijn gezicht schopte. Het slachtoffer brak daarbij zijn neus, beide oogkassen en zijn kaak op twee plaatsen.

Een andere voetballer van DOS Kampen kreeg een uitsluiting van acht wedstrijden opgelegd wegens het slaan naar een tegenspeler buiten een spelsituatie. Beide spelers waren door het bestuur van hun vereniging al geroyeerd.

Excessief

De overtreding van de speler die nooit meer mag voetballen werd door de tuchtcommissie aangemerkt als een 'excessieve overtreding' en kwam daardoor in aanmerking voor een straf volgens het beleid Effectieve Aanpak Excessen dat de KNVB met ingang van dit seizoen toepast voor het amateurvoetbal.

Al enkele tientallen voetballers gingen de speler van DOS Kampen dit voetbaljaargang voor en mogen ook nooit meer voetballen.

DOS Kampen en Zwart Wit'63 kregen, naast een kleine geldboete, allebei één punt in mindering opgelegd. DOS Kampen is volgens de KNVB medeschuldig aan het staken van de wedstrijd. Zwart Wit wordt onder meer gestraft omdat supporters het speelveld betraden.

Medeschuldig

De Harderwijkers zijn ook medeschuldig bevonden aan het staken van het duel in de 1e klasse oost van het amateurvoetbal. De wedstrijd werd stilgelegd bij een voorsprong van 5-2 voor DOS Kampen. Dat is nu ook de eindstand, zo bepaalde de KNVB.

Betrokken spelers en verenigingen kunnen tegen deze straffen in beroep gaan bij de commissie van beroep.