NIJMEGEN - Een beveiliger van de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een kunstwerk van de Arnhemse kunstenaar Peter Otto van de muur van het collegezalencomplex gehaald en in de papiervernietiger gegooid.

De beveiliger herkende de 12 meter lange tekening niet als kunst. Dit hebben de kunstenaar en de cultuurorganisatie van de universiteit gezegd.

Een woordvoerder van de Nijmeegse universiteit wil het verhaal niet bevestigen. Hij erkent wel ''dat er een kunstwerk weg is''.

''Zodra we het hadden ontdekt, hebben we de kunstenaar geïnformeerd en excuses gemaakt. We zijn nu aan het zoeken naar een fatsoenlijke oplossing'', zegt hij.

Toevoegen

De in binnen- en buitenland gerenommeerde kunstenaar Otto maakte een reeks tekeningen, waaraan voorbijgangers zelf iets mochten toevoegen. Het kunstwerk Fonzie zou 6 weken lang blijven hangen, totdat Otto een gastcollege over kunst in Nijmegen zou gaan geven. Maar een medewerker van de universiteit verwijderde de papieren na een paar dagen en gooide ze weg.

Otto exposeert onder meer in de Verenigde Staten. Werk van hem hangt in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. De kunstenaar wil een schadevergoeding van de universiteit.

Schadevergoeding

Kunstenaar Peter Otto eist tweeduizend euro schadevergoeding van de Radboud Universiteit. De universiteit heeft zich volgens een woordvoerder gehaast excuses te maken, maar daar neemt Otto geen genoegen mee.

"Het kunstwerk vertegenwoordigt een waarde, bovendien is het auteursrecht met de verdwijning geschonden", licht de kunstenaar toe. "De universiteit communiceert ook erg slecht, ik moest van een student horen dat mijn kunstwerk nergens meer te bekennen was."