LELYSTAD - Drie mannen uit Urk die vorig jaar na de zeer onrustige koninginnenacht in het vissersdorp brand stichtten bij het appartementencomplex van de Urker burgemeester Jaap Kroon, zijn dinsdag door de rechtbank in Lelystad veroordeeld.

Ze kregen werkstraffen van maximaal 240 uur en celstraffen gelijk aan hun voorarrest, waardoor ze niet meer de cel in hoeven.

De brandstichting was een wraakactie voor de strenge veiligheidsmaatregelen tijdens de koninginnenacht. Jacob S., Willem H. en Evert S. waren boos omdat een van hen een boete had gekregen voor het rijden op een scooter met een open uitlaat. Een week later zetten ze daarom een deur bij het appartementencomplex in brand.

Jacob S. en Willem H., allebei 19 jaar oud, worden gezien als hoofddaders en moeten 240 uur onbetaald werken. De rol van de 22-jarige Evert S. was kleiner. Hij kreeg 180 uur werkstraf. Ook kregen alle drie de mannen een maand voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Milder

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde ook dat de drie zich de komende 2 jaar niet meer laten zien op Urk tijdens koninginnenacht en -dag. Maar daar ging de rechtbank niet in mee. Het OM wilde dat de verdachten een half jaar in de gevangenis terecht zouden komen, maar de rechter bleek veel milder.

De rechtbank hield er rekening mee dat de drie spijt hebben betuigd en hun excuses hebben aangeboden aan de burgemeester.

Bestormd

De brandstichting volgde op een explosieve koninginnenacht, waarin 150 jongeren de woning van de burgemeester bestormden. Ze waren boos, omdat er streng werd opgetreden tegen rondscheurende scooters.

Op Urk is het traditie dat jongeren tijdens de feestnacht op opgevoerde scooters rondjes rijden op rotondes in het dorp. Uiteindelijk moest de politie de groep met geweld uit elkaar drijven.

Dit jaar mag de jeugd wel weer met open uitlaten rondrijden. Voorwaarde is wel dat ze zich aan bepaalde regels houden, zoals niet rijden met alcohol op.