ASSEN - De politie in Drenthe heeft het onderzoek naar een reeks van brandstichtingen in Noord-Drenthe uitgebreid.

Ook branden die eerder in 2011 hebben gewoed, worden nu meegenomen in de jacht op een mogelijke pyromaan die het heeft voorzien op monumentale, rietgedekte boerderijen. Dat meldde de politie dinsdag.

In de nacht van 12 op 13 maart gingen in Rolde en Gieten twee oude boerderijen in vlammen op. De bewoners konden net op tijd aan het vuur ontsnappen. In oktober vorig jaar brandden een monumentaal pand in het dorpje Oudemolen en de schaapskooi bij Balloo af.

Ook daar vielen geen slachtoffers. Wel verbrandden in de schapenkooi enkele schapen en een hond. In alle gevallen vermoedt de politie brandstichting.

Tynaarloo

Ook branden die vorig jaar woedden in Taarlo, Eext en Hooghalen worden nu betrokken bij het onderzoek, waaraan tien rechercheurs werken. Tot dusverre is er nog geen spoor van de dader(s). Ook een uitzending van tv-programma Opsporing Verzocht leverde weinig tot niets op.

In totaal elf branden zijn nu onderwerp van het onderzoek; in alle gevallen gaat het om panden met rieten daken. De politie heeft een speciale website gemaakt over de serie branden, die voor veel onrust zorgen in met name de Noord-Drentse gemeenten Aa en Hunze en Tynaarlo.

In beide gemeenten geldt sinds oktober vorig jaar verscherpt toezicht; de politie surveilleert er extra, zichtbaar en onzichtbaar.