AMSTERDAM - Zo'n tien Occupy-demonstranten is maandagavond opgepakt voor het opzetten van een tent op het Beursplein bij het World Trade Center in Rotterdam.

De demonstranten negeerden een verbod van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Dat meldt RTV Rijnmond.

Occupy Rotterdam is sinds medio oktober aanwezig op de Coolsingel. De rechtbank in Rotterdam oordeelde begin deze maand dat de actievoerders van Occupy Rotterdam tijdens evenementen hun tentenkamp moeten opbreken.

De gemeente wilde dat de Occupyers met het oog op het terras- en evenementenseizoen zouden vertrekken, maar de rechter vond een verbod niet nodig.

Evenementen

Wel oordeelde de rechter dat het tentenkamp van Occupy Rotterdam op het Beursplein weg moest zijn tijdens vier evenementen, waaronder de marathon van Rotterdam. De marathon vond 15 april plaats.

Circa twee weken na de uitspraak kregen de demonstranten naar eigen zeggen van de gemeente te horen dat zij na de marathon niet mochten terugkeren vanwege een negatief advies van de brandweer.

Plantenbakken

Die zou stellen dat plantenbakken die volgens de actievoerders na de marathon op het terras van het World Trade Center zijn geplaatst voor een mogelijk onveilige situatie kunnen zorgen.

De betogers gaven de gemeente tot maandagavond 20.00 uur de tijd om tot een positief oordeel te komen, om vervolgens zelf in actie te komen.

Alles over de Occupybeweging op onze special