AMSTERDAM - Een groep voetbalsupporters van FC Utrecht mag niet komen demonstreren in Amsterdam.

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft hun verzoek hiervoor afgewezen. Hij verwacht namelijk ernstige ordeverstoringen, aldus zijn woordvoerder maandag.

De demonstratie zou plaatsvinden op 26 april en zou lopen van de Amsterdam Arena naar Sportpark de Toekomst. Daar vindt op dat moment de bekerfinale tussen jong Ajax en jong FC Utrecht plaats. Vanwege veiligheidsredenen mogen bij die wedstrijd juist alleen kinderen en hun begeleiders aanwezig zijn.

De demonstranten noemen zichzelf We love Utreg en zeggen te willen protesteren tegen de criminalisering van voetbalsupporters. Volgens Van der Laan zullen Ajaxfans zo’n demonstratie als een provocatie zien en kan er een tegenreactie komen.

Veiligheid

''Voor mij staat de veiligheid van de kinderen voorop’’, aldus de burgemeester. ''Het is een absurde ontwikkeling dat wedstrijden van jeugdelftallen straks mogelijk het toneel worden van confrontaties tussen zogenaamde supportersgroepen."

"Als deze groep Utrechtsupporters wil ageren tegen de criminalisering van voetbalsupporters, doen ze dat wat mij betreft niet hier, en zeker niet rond deze wedstrijd.’’

Andere plekken

De gemeente heeft over andere plekken en tijdstippen gesproken met de organisator. Die was volgens Amsterdam niet bereid om daaraan mee te werken. De hoofdstad zegt dat de officiële supportersvereniging van FC Utrecht afstand heeft genomen van het geplande protest.

Tussen hooligans van Ajax en FC Utrecht bestaat al jaren grote rivaliteit. Wedstrijden tussen de twee teams vallen in de hoogste veiligheidscategorie.