AMSTERDAM NS-directeur Bert Meerstadt heeft de treinbotsing bij Amsterdam van zaterdag een nachtmerrie genoemd.

Hij deed dat zondag tijdens een persconferentie samen met directrice Marion Gout van spoorbeheerder Prorail.

''Wij maakten één van de grootste aanrijdingen van de afgelopen jaren mee. Twee treinen die op hetzelfde spoor elkaar raken, is een nachtmerrie", aldus Meerstadt.

De president-directeur bedankte de hulpdiensten en de machinisten en conducteurs op de trein. Volgens Meerstadt hebben zij in de eerste minuten na de botsing ''fantastisch werk geleverd" door de hulpdiensten op de hoogte te stellen en alle gewonden te helpen.

Betrokkenen

Meerstadt liet weten dat hij na de botsing meteen naar de plek van het ongeluk is gegaan. Hij sprak daar met de betrokkenen. ''Ik vond het belangrijk om bij de treinen te blijven tot de laatste gewonden eruit waren", vertelde de directeur. Andere NS-directeuren zijn volgens hem zondag in de ziekenhuizen waar gewonden liggen.

Over de botsing zei hij dat die om 18.23 uur plaatsvond tussen de intercity dubbeldekker uit Den Helder naar Nijmegen en de Sprinter Lighttrain die drie minuten tevoren was vertrokken uit Amsterdam naar Uitgeest. Volgens Meerstadt waren alle inzittenden en gewonden om 21.00 uur geëvacueerd.

Over de oorzaak van het ongeluk wilde van Meerstadt niets zeggen. Hij zei dat onderzoekers druk bezig zijn deze te achterhalen. ''Vanwege de zorgvuldigheid is het belangrijk dat zij de benodigde tijd krijgen om de oorzaak te analyseren en te beoordelen", zei Meerstadt.

'Zwarte dag'

Ook Prorail-directrice Gout zei niet te willen speculeren over het ongeluk. Ze noemde het ongeval een ''zwarte dag voor het spoor" en ''een dag die altijd in mijn herinnering zal blijven".

Gout liet ook weten dat het spoor op het traject waar het ongeluk plaatsvond een aantal weken geleden nog is gecontroleerd. Daarnaast betuigde ze haar medeleven aan de inzittenden van de treinen en hun familieleden.

Volgens Meerstadt kan het vaker voorkomen dat treinen op dezelfde rails rijden in tegengestelde richting rijden. Of de treinen die betrokken waren bij het ongeluk op tijd reden is niet bekend.

Op gang

Het treinverkeer ten westen van Amsterdam, is zondag weer op gang aan het komen. Dat meldden spoorbeheerder Prorail en de Nederlandse Spoorwegen.

Tegen de avond zullen de treinen weer volgens planning rijden. De overlast die er dan nog is, heeft dan niet meer te maken met de treinbotsing in Amsterdam zaterdag, maar met geplande werkzaamheden.

Tussen Amsterdam en Schiphol reden om 14.00 uur nog geen rechtstreekse treinen. Reizigers moeten nog steeds omreizen via Duivendrecht of Amsterdam Sloterdijk.

De intercity die betrokken was bij de treinbotsing, wordt in de nacht van zondag op maandag weggesleept. Dat meldde spoorbeheerder ProRail zondag. Die trein werd eerder op de dag al ongeveer honderd meter verplaatst en vervolgens verstevigd. De stoptrein die bij het ongeluk betrokken was, is al weggesleept door een locomotief.

Telefoonnummer

De NS heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor alle mensen die direct bij de treinbotsing betrokken waren. ''Veel mensen zullen ook in praktische zin zijn getroffen door de aanrijding'', aldus een woordvoerster.

''Op deze manier willen we meedenken en helpen naar het zoeken van oplossingen.'' Het telefoonnummer 0800-6677888 is opengesteld voor de slachtoffers van de aanrijding.

Bezoek

De gemeente meldde dat 117 mensen gewond zijn geraakt door het ongeval op zaterdag. Van hen hebben 42 ernstig letsel opgelopen. 75 mensen liepen lichte verwondingen op.

Van de 42 passagiers met zwaarder letsel zijn 18 mensen opgenomen in het ziekenhuis voor verdere behandeling. Een van hen is zondag uit het ziekenhuis ontslagen.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam hebben zondag in het ziekenhuis slachtoffers bezocht van de treinbotsing in Amsterdam. In het VU medisch centrum spraken ze ook met het medisch team dat de slachtoffers behandelt.

Volgens de minister heeft een aantal gewonden het ziekenhuis inmiddels verlaten, maar er zijn mensen die daar nog moeten blijven. ''Ik wens hen, en andere betrokkenen, veel sterkte", aldus Schultz van Haegen.

Bekijk alle twitterberichten over de treinbotsing op NUlive

Bekijk de lezersfoto's op de special van NUfoto

Luchtfoto's treinongeluk Amsterdam