AMSTERDAM - In Amsterdam zijn zaterdagavond twee passagierstreinen op elkaar gebotst. Daarbij zijn 117 gewonden gevallen, hiervan zijn 42 mensen zwaargewond en circa 75 mensen lichtgewond.

Dat meldt een woordvoerder van de gemeente. Van de zwaargewonden zijn 12 passagiers zeer ernstig gewond geraakt en 30 ernstig.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen is er onder meer sprake van botbreuken en kneuzingen. "Alle zwaargewonden zijn inmiddels naar het ziekenhuis gebracht", meldt een voorlichter van het KLPD aan NU.nl. "Alle lichtgewonden zijn ter plekke behandeld door ambulancepersoneel."

Nu de treinen leeg zijn, kan het KLPD beginnen met het technisch onderzoek. Beide treinen staan nog op de rails.

Traumahelikopters

Naast de politie en brandweer waren er veel ambulances en twee traumahelikopters aangwezig. De brandweer maakte gebruik van ladderwagens om over de metalen schutting naast het spoor heen te komen. Inmiddels is de brandweer weer weg.

Volgens RTL Nieuws vielen passagiers uit hun stoel, sommigen werden hard tegen de glazen tussenwanden in de trein geklapt. Het ongeval is gebeurd op de Singelgrachtbrug ter hoogte van het Westerpark tussen station Amsterdam-Sloterdijk en Amsterdam-Centraal. De stoptrein is aan de voorkant flink beschadigd. Volgens een ooggetuige reden de treinen niet op volle snelheid.

Signaal

Volgens een woordvoerder van de KLPD is het nog niet uit te sluiten dat een van de treinen door rood is gereden. Een van de twee treinen gaf vlak voor het ongeluk een langgerekt geluidssignaal af. Daarna was een harde klap te horen, zei een ooggetuige zaterdagavond. Volgens haar waren de eerste hulpverleners binnen 8 minuten bij de plaats van het ongeluk.

Ook ondersteunen hulpverleners van het Nederlandse Rode Kruis het ambulancepersoneel dat zich ontfermt over de gewonden van de treinbotsing in Amsterdam. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie laten weten.

Volgens hem gaat een team van 12 leden van de zogeheten Sigma-groep ter plaatse. Die bestaat uit vrijwillige hulpverleners die de professionele medische hulpverleners kunnen ondersteunen.

Locatie treinspoor nabij Westerpark, Amsterdam:


G

Treinverkeer

Het treinverkeer ten westen van Amsterdam Centraal ligt zaterdagavond grotendeels plat vanwege de botsing. Ook het overige treinverkeer rond Amsterdam is beperkt tot zeer beperkt. Reizigers wordt geadviseerd rekening te houden met een langere reistijd.

Tussen Amsterdam en Haarlem, Zaandam en Schiphol rijden de rest van de avond geen of zeer beperkt treinen, meldt de NS. Reizigers tussen deze trajecten moeten rekening houden met ruim een uur vertraging.

Schiphol

Reizigers tussen Amsterdam Centraal en Schiphol wordt geadviseerd om te reizen via Duivendrecht, mensen die tussen Amsterdam Centraal en Leiden willen reizen kunnen ook via Utrecht met de trein.

Reizigers tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk kunnen met de metrolijnen 51 en 50 via Amsterdam Zuid reizen. Vervolgens kunnen ze via Duivendrecht en Schiphol met de trein naar Sloterdijk of andersom.

NS-reizigers in Amsterdam kunnen op vertoon van hun vervoersbewijs de metro gebruiken van het Amsterdamse ov-bedrijf GVB. Ook heeft de GVB de OV-chipkaartpoortjes op metrostations open gezet, zodat reizigers niet worden gehinderd tijdens het omreizen.

Tussen Amsterdam Sloterdijk en Haarlem rijden NS-bussen en tussen Zaandam, Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Lelylaan en Schiphol rijden weer stoptreinen.

Onderzoek

De twee passagierstreinen zijn frontaal op elkaar gebotst. Dat heeft een woordvoerster van de Inspectie Leefomgeving en Transport zaterdagavond gezegd.

De inspectie begint volgens haar een groot onderzoek naar de oorzaak van de aanrijding. De materiële schade is op het eerste gezicht groot, zo heeft de woordvoerster gehoord van de inspecteur die al ter plaatse is. Twee andere inspecteurs zijn nog onderweg naar de plaats van het ongeval.

Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid start een onderzoek naar het ongeluk. "Op dit moment zijn twee onderzoekers naar het ongeluk onderweg zodra die er zijn is ook meteen het onderzoek gestart", zegt Sandra Groendal tegenover NU.nl.

Inmiddels is ook de Spoorwegpolitie met een onderzoek gestart naar de oorzaak.

Bekijk de Twitterreacties op dit nieuws op NUlive

Bekijk de lezersfoto's van het ongeluk op de special van NUfoto