AMSTERDAM - Verslavingsdeskundige Keith Bakker is veroordeeld tot 5 jaar cel voor seksueel misbruik van vrouwen en meisjes die hij behandelde in zijn afkickkliniek.

Volgens de rechtbank is bewezen dat Bakker 7 meisjes en jonge vrouwen seksueel heeft misbruikt. In drie gevallen is sprake geweest van verkrachting.

Het Openbaar Ministerie had eind maart zeven jaar geëist tegen de verslavingsdeskundige, die bijna een jaar in voorarrest zit. Bakker werd vorig jaar op 26 april in voorarrest genomen, nadat enkele ex-patiënten verhalen over seksueel misbruik naar buiten hadden gebracht.

Minderjarig

Volgens de rechter heeft Bakker zich schuldig gemaakt aan stelselmatig misbruik, op grote schaal. Hij wist dat de slachtoffers kwetsbare meisjes waren; 4 van hen waren minderjarig. Ook wist hij, zo is uit zijn eigen verklaring gebleken, dat hij fout zat, maar toch vond hij telkens zijn eigen lustgevoelens belangrijker dan de belangen van zijn slachtoffers, concludeert de rechtbank.

In totaal deden negen vrouwen aangifte. In twee gevallen werd Bakker vrijgesproken, wegens gebrek aan bewijs.

Leeftijd

In vrijwel alle gevallen ging het om meisjes die in Bakkers verslavingskliniek verbleven. Er was dus vaak sprake van een afhankelijkheidsrelatie. Daarbij benadrukte de rechtbank het grote leeftijdsverschil tussen Bakker en zijn slachtoffers. Door dit soort factoren konden de meisjes geen weerstand bieden. De voormalig verslavingsgoeroe moet een paar meisjes 5000 euro smartengeld betalen.

Bakker heeft een groot deel van de feiten toegegeven, maar ontkende in een aantal gevallen bepaalde seksuele handelingen, vooral vanwege zijn HIV-besmetting. De rechtbank hechtte meer geloof aan de verklaringen van slachtoffers hierover dan aan die van Bakker. Overigens heeft Bakkers ziekte geen gevolgen gehad voor slachtoffers.

Na afloop van de uitspraak las een van de slachtoffers een emotionele verklaring voor, in de hal van de rechtbank. Zij zei blij te zijn dat haar stem en die van andere slachtoffers is gehoord.

Het Openbaar Ministerie toonde zich tevreden met het vonnis. Het feit dat de rechtbank een groot aantal feiten bewezen heeft verklaard, is voor justitie belangrijker dan het exact volgen van de eis, aldus een woordvoerster.

Beroep

Bakker tekent hoger beroep aan tegen het veroordelende vonnis van de rechtbank in Amsterdam. Dat heeft zijn advocate Lucy Oldeburg vrijdag kort na de uitspraak gezegd.

Oldenburg heeft hierover telefonisch overlegd met Bakker, die niet naar de rechtbank was gekomen maar in het huis van bewaring was gebleven.

''Mijn cliënt was erbij en weet wat er gebeurd is'', aldus Oldenburg. Bakker bestrijdt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting, zoals de rechtbank in een paar gevallen bewezen heeft verklaard. 

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive