Verdachte aanslag rechtbank al snel in beeld

AMSTERDAM - De politie had de 24-jarige York M. al enkele dagen na de nachtelijke aanslag op het Amsterdamse gerechtsgebouw als verdachte in het vizier.

Dat bleek donderdag tijdens een pro-formazitting in de zaak tegen M., die pas in januari werd gearresteerd, en medeverdachte Omar T.

Het gebouw werd op 21 september beschoten met een granaatwerper. Het afgeschoten projectiel richtte aanzienlijke schade aan. In het gebouw aanwezige bewakers bleven ongedeerd.

Een vingerafdruk op een vuilniszak die in de buurt van de rechtbank werd gevonden, kon een paar dagen na de aanslag gelinkt worden aan York M.

Onderzoek

Het was de eerste doorbraak in een groots opgezet onderzoek. Politie en justitie wilden de zaak hoe dan ook oplossen.

Toch was de vingerafdruk niet genoeg voor een arrestatie, aldus officier van justitie Hetty Hoekstra. De kans zou te groot zijn geweest dat M. ''als gewaarschuwd man'' weer snel vrij zou komen en dat had het onderzoek ernstig kunnen verstoren.

Misdrijven

In december zouden M. en T. een 17-jarige jongen hebben mishandeld en in de romp hebben geschoten. Op 6 januari arresteerde de politie M., eind februari volgde T. In de periode voor zijn arrestatie is T. benaderd door undercover agenten. Tegen hen heeft hij zowel zijn bertrokkenheid bij de aanslag op de rechtbank als bij de schietpartij opgebiecht, zegt justitie.

Over het motief voor de aanslag wilde Hoekstra alleen kwijt dat er geen enkele aanwijzing is voor politieke beweegredenen.

M. wordt verdacht van een lange reeks misdrijven. De rechtbank bepaalde donderdag dat de zaak rond een poging tot liquidatie van een voorman van motorclub Satudarah door de rechtbank in Haarlem behandeld moet worden.

De rechter-commissaris heeft bevolen dat M. naar het Pieter Baan Centrum moet. M. verzet zich hiertegen.

Verkeerd

Bij de rechtszaak is donderdagochtend een fout gemaakt waardoor de verkeerde verdachte binnen werd gebracht. Dat meldt de NOS.

Een van de twee verdachten zat al in de zaal en toen de andere verdachte naar binnen werd gebracht zei de advocaat dat het niet om zijn cliƫnt ging. Ook de binnengebrachte verdachte was verbaasd, omdat hij de journalisten en camera's niet verwachtte.

Tip de redactie