AMSTERDAM - Conducteurs van de Nederlandse Spoorwegen maken sinds een jaar of twee minder vaak via hun zakcomputer melding van agressie en onveilige situaties in de trein. 

Uit onderzoeksgegevens van de NS blijkt dat de conducteurs, maar ook andere medewerkers zoals machinisten, servicemensen en werknemers op de stations steeds sneller bellen met de veiligheidscentrale, waardoor bijvoorbeeld de spoorwegpolitie snel ingeschakeld kan worden.

"Het klopt dat er minder incidenten worden gemeld via de 'railpocket', de multifunctionele zakcomputer die de conducteurs op zak hebben", zegt een woordvoerster van de NS tegen NU.nl in een reactie op berichtgeving in diverse media.

"Dat betekent niet dat er ook daadwerkelijk een afname is van het aantal incidenten. De NS investeert tientallen miljoenen in veiligheid en het is goed om te zien dat  er nu steeds vaker direct naar de veiligheidscentrale wordt gebeld."

Stijging

In totaal blijkt het aantal incidenten nog steeds te stijgen. "In 2010 is er bijvoorbeeld ruim 53.000 keer contact gezocht met de veiligheidscentrale. In 3 procent van de gevallen ging het om geweld en aggressie", licht de woordvoerster toe. 

"Ook in 2011 was er sprake van een stijging. Dus de berichten die in de media opduiken dat er minder incidenten zijn of dat conducteurs niet meer de bereidheid hebben om incidenten te rapporteren zijn onjuist."