AMSTERDAM - Koerden, Turken, Armenen en Assyriërs mogen woensdag niet demonstreren op het Plein in Den Haag. 

Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

Tussen de vijftienhonderd en tweeduizend mensen wilden protesteren tegen mensenrechtenschendingen in Turkije. Burgemeester Jozias van Aartsen gaf hiervoor vanwege de omvang geen toestemming, waarna de organisatie naar de rechter stapte.

De demonstratie mag wel doorgaan op het Malieveld, maar dat is niet acceptabel voor het merendeel van de demonstranten. De organisatie Federatie Koerden in Nederland gaat wel naar het Malieveld, maar alleen om een persverklaring af te geven en niet om te demonstreren, zegt een woordvoerder.

De demonstratie op het Malieveld tot nu toe nauwelijks deelnemers getrokken. Rond het middaguur hadden zich 20 tot 30 demonstranten verzameld.

Volgens een van de organisatoren is verwarring ontstaan over de plek waar de Armeense, Turkse, Koerdische en Assyrische organisaties mogen demonstreren.

Dinsdag had de gemeente Den Haag een demonstratie op Het Plein bij het Tweede Kamergebouw verboden. De betogers mochten zich wel verzamelen op het Malieveld. De organisaties vochten de beslissing aan, maar de rechter stelde de gemeente woensdagochtend in het gelijk.

Genocide

Aanleiding voor de bijeenkomst is het staatsbezoek van de Turkse president Abdullah Gül. De demonstranten willen onder meer dat Turkije de Armeense genocide in 1915 erkent. Ook willen ze meer rechten voor minderheden in het land.

De Turkse president is in Nederland in het kader van vierhonderd jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije. De president blijft nog tot en met donderdag. Dinsdag werd hij ontvangen door koningin Beatrix. Woensdag ontmoet hij onder anderen premier Mark Rutte (VVD). Ook bezoekt hij de aan het Plein gelegen Tweede Kamer.