AMSTERDAM - De politie heeft dinsdag de Damschreeuwer opgepakt. Dat gebeurde voorafgaand of tijdens de kranslegging van de Turkse president Abdullah Gül op de Dam. 

De politie had het vermoeden dat de man de openbare orde wilde verstoren en hij luisterde niet toen hem werd verzocht het gebied rond de Dam te verlaten.

De Damschreeuwer, Gennaro P., zorgde op 4 mei 2010 voor grote consternatie door te schreeuwen tijdens de 2 minuten stilte op de Dam. Tijdens de paniek die ontstond, raakten veel mensen gewond.

Voor zijn actie in 2010 veroordeelde het gerechtshof P. eerder dit jaar tot 16 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. In maart werd hij weer opgepakt bij het Concertgebouw in Amsterdam, omdat koningin Beatrix daar later op de dag aanwezig zou zijn.

Rond de Dam geldt dinsdag een noodverordening. Dit houdt onder meer in dat de politie er preventief mag fouilleren. Zo’n verordening is ook van kracht op de andere plekken in de hoofdstad waar Gül dinsdag op bezoek komt.

Maasstricht

In navolging van Amsterdam geldt ook in Maastricht een noodverordening tijdens het staatsbezoek van Gül aanstaande donderdag. Door de extra veiligheidsmaatregelen zijn er onder meer toegangsverboden rondom de gebieden die koningin Beatrix en Gül bezoeken.

De extra veiligheidsmaatregelen in Maastricht gaan donderdag om 08.00 in en duren de hele dag.

Gül opent donderdag eerst het Turkse paviljoen op de Floriade in Venlo. Daarna reist de delegatie af naar Maastricht voor een lunch met de gouverneur van Limburg en de opening van een expositie in het Bonnefantenmuseum Maastricht.

De Turkse president en zijn echtgenote verlaten daarna Nederland vanaf Maastricht Airport.

Demonstratie

Op Het Plein in Den Haag mag woensdag niet worden gedemonstreerd tegen het staatsbezoek van de Turkse president.

Volgens een zegsman is de omvang van de demonstratie te groot om op Het Plein te kunnen plaatsvinden. Op het Malieveld mag wel worden gedemonstreerd.

Armeense, Turkse, Koerdische en Assyrische organisaties hadden voor woensdag een demonstratie op Het Plein aangekondigd. De demonstratie was bedoeld om aandacht te vragen voor mensenrechtenschendingen in Turkije.

President Gül ontmoet woensdag in Den Haag de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Daarna gaat hij naar minister-president Mark Rutte.

Volg berichten over de damschreeuwer op Twitter via NUlive