AMSTERDAM - Nederland mag terreurverdachte Sabir K. uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag geoordeeld.

De VS willen de Nederlander vervolgen voor terrorisme. Het land verdenkt de 24-jarige man van gevechtshandelingen tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan voor terreurorganisatie al-Qaeda.

Sabir K. werd in Pakistan opgepakt en in april vorig jaar uitgezet naar Nederland. Een arrestatieteam sloeg hem op Schiphol direct in de boeien.

De rechtbank in Rotterdam heeft de uitlevering aan de VS in oktober goedgekeurd. K. zit nu vast op de terroristenafdeling van de Rotterdamse gevangenis De Schie.

Martelingen

De beslissing of K. daadwerkelijk wordt uitgeleverd ligt uiteindelijk bij minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. 

Zijn advocaat Andre Seebregts gaat de minister vragen eerst te onderzoeken of het klopt dat K. gemarteld is in Pakistan en wat "de betrokkenheid van de Amerikanen daarbij" is, alvorens hij een beslissing neemt over de uitlevering.

Seebregts verwacht wel dat Opstelten dat zal honoreren, laat hij weten aan NU.nl. "Er zijn voldoende aanwijzingen dat Sabir gemarteld is om in ieder geval een nader onderzoek in te stellen."

Maand

Een woordvoerster van de minister liet dinsdag weten dat het wel al snel een maand kan duren voordat Opstelten een definitief besluit neemt. Hij gaat de komende tijd het arrest van de Hoge Raad bestuderen en betrekt daarbij ook het bezwaar van Seebregts.

Mocht er inderdaad aanleiding zijn voor nader onderzoek, kan het zelfs nog langer duren voor Opstelten een knoop doorhakt.

Moordplannen

Younis de Nederlander, zoals de Amerikanen hem ook noemen, zou tussen juli 2004 en september 2010 hebben samengespannen om Amerikaanse militairen in Afghanistan te vermoorden. Hij stak in september 2007 met zijn medestrijders de grens van Pakistan naar Afghanistan over om de moordplannen in daden om te zetten, stellen de Amerikaanse autoriteiten.

Hij zou dat hebben gedaan in de provincie Kunar in Afghanistan, waar al veel Amerikaanse militairen zijn gedood.

De Hoge Raad is de hoogste gerechtelijke instantie in Nederland, het vonnis dat zij vellen is dan ook definitief.