AMSTERDAM - President Abdullah Gül van Turkije is dinsdagochtend begonnen aan zijn 3-daagse staatsbezoek aan Nederland.

Bij het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam werden hij en zijn echtgenote Hayrünissa ceremonieel welkom geheten door koningin Beatrix.

Gül arriveerde bijna een kwartier later dan gepland. Het bezoek zou officieel 10.30 uur beginnen.

Na het spelen van de volksliederen van Turkije en Nederland inspecteerden de president en de vorstin de militaire erewacht.

Krans

Na de welkomstceremonie legde de president een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Minister-president Mark Rutte en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan woonden de kranslegging bij. De koningin was er niet bij.

Honderden mensen zijn naar de Dam gekomen om een glimp op te vangen van Gül en Beatrix. Daar was een handjevol Turkse Nederlanders bij.

Voor het bezoek van Gül zijn strenge veiligheidsmaatregelen genomen. In Amsterdam is een grote politiemacht op de been en de straten rondom het paleis zijn afgezet voor gemotoriseerd verkeer.

Paleis

Het was voor het eerst sinds de renovatie van het Koninklijk Paleis dat er weer een officiële ontvangst van een buitenlands staatshoofd plaatsvond. Het monumentale gebouw ging eind 2005 dicht voor een grote opknapbeurt. Medio 2009 gingen de deuren weer open voor het publiek.

De Turkse president bezoekt ons land omdat Nederland en Turkije 400 jaar geleden een diplomatieke relatie zijn aangegaan. Gül bezoekt later op de dag het Amsterdam Museum en heeft aan het einde van de middag een ontmoeting met Turkse en Nederlandse ondernemers.

Mensenrechten

Het Koerdisch Platform Nederland (KPN) wil dat de Nederlandse overheid het staatsbezoek van Gül aangrijpt om de mensenrechtenschendingen in Turkije aan te kaarten.

Het KPN is ontevreden over het feit dat het staatsbezoek in Nederland wordt gepresenteerd als een blijde gebeurtenis. Volgens het KPN wordt Turkije hierdoor voorgesteld als een democratisch land, terwijl de Turkse regering zich schuldig zou maken aan mensenrechtenschendingen.

Als de Nederlandse overheid geen signaal afgeeft, is Nederland volgens het platform medeverantwoordelijk voor de onderdrukking in Turkije.

Maastricht

In navolging van Amsterdam geldt ook in Maastricht een noodverordening tijdens het staatsbezoek van de Turkse president Abdullah Gül aanstaande donderdag. Dat meldde de gemeente dinsdag. Door de extra veiligheidsmaatregelen zijn er onder meer toegangsverboden rondom de gebieden die koningin Beatrix en Gül bezoeken.

De extra veiligheidsmaatregelen in Maastricht gaan donderdag om 08.00 in en duren de hele dag. Van dinsdag tot en met donderdag geldt er ook in Amsterdam een noodverordening tijdens het bezoek van de Turkse president.

Gül opent donderdag eerst het Turkse paviljoen op de Floriade in Venlo. Daarna reist de delegatie af naar Maastricht voor een lunch met de gouverneur van Limburg en de opening van een expositie in het Bonnefantenmuseum Maastricht. De Turkse president en zijn echtgenote verlaten daarna Nederland vanaf Maastricht Airport.

Volg het staatsbezoek op Twitter via NUlive