AMSTERDAM - Voor het bezoek van de Turkse president Abdullah Gül en zijn echtgenote, van dinsdag tot en met donderdag, heeft Amsterdam veiligheidsmaatregelen getroffen.

De zogeheten noodverordening geldt op negen locaties die de president aandoet, maakte de gemeente maandag bekend.

Koningin Beatrix verwelkomt de president en zijn vrouw dinsdagochtend in het Paleis op de Dam. Daarna volgt een kranslegging bij het Nationaal Monument, in aanwezigheid van premier Mark Rutte en burgemeester Eberhard van der Laan.

Het is tijdens deze momenten verboden plaats te nemen op een balkon, loggia of dak dat direct uitzicht biedt op het monument. Ramen en deuren moeten gesloten blijven en er zijn maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat de waardigheid tijdens de welkomstceremonie en kranslegging behouden blijft. De noodverordening houdt verder in dat de politie preventief kan fouilleren.

Koerden

Het conflict tussen Koerden en Turken heeft volgens de gemeente in het recente verleden tot spanningen geleid. Ook in Amsterdam deden zich vorig jaar oktober incidenten voor. Zo rende na een anti-PKK-demonstratie op het Museumplein een groep van zo'n 60 mensen naar het Koerdisch centrum aan de Sloterkade, waarop de mobiele eenheid in actie moest komen.