AMSTERDAM - Bijna een derde van de leraren in het havo-onderwijs geeft ondermaats les. Dat blijkt uit een rapport van de Onderwijsinspectie dat volgende week wordt overhandigd aan minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs).

Dat meldt de NOS. De Onderwijsinspectie heeft voor het onderzoek lessen bijgewoond van 2500 leraren in het middelbaar- en basisonderwijs.

Veel leraren hebben volgens de inspectie moeite met complexe onderwijstaken, waaronder het bijhouden van de voortgang die leerlingen maken.

Niet alleen op de havo presteren veel leraren onder de maat. Op het vmbo scoort 25 procent van de leraren een onvoldoende. Op het vwo ligt dat op 20 procent.

Leerkrachten in het basisonderwijs brengen het er beter vanaf; daar scoort 86 procent een voldoende.

Meer aandacht

VVD-Kamerlid Ton Elias hoopt dat scholen en leraren naar aanleiding van het rapport meer aandacht gaan besteden aan de prestaties van leerkrachten. Dat laat hij weten aan BNR Nieuwsradio. Volgens Elias moeten leraren zich laten bijscholen en binnen de school van elkaar willen leren.

Elias meent dat binnen het onderwijs een mentaliteitsverandering teweeg moet worden gebracht. "We gaan hogere eisen stellen, meer aan de kwaliteit doen en opleidingen zwaarder maken", laat hij weten.

Niet goed besteed

Volgens Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond, wordt het geld dat scholen krijgen in veel gevallen niet goed besteed. Dit zou onder meer komen doordat niet duidelijk wordt aangegeven waar het geld voor is bestemd.

Lees tweets over dit nieuws op NUlive