DEN HAAG - Koningin Beatrix brengt in juni een bezoek aan Turkije. Dat meldden ingewijden woensdag. Het betreft geen staatsbezoek. Het programma is nog niet bekend.

Beatrix bracht in het begin van 2007 een staatsbezoek aan Turkije. Samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima bezocht de vorstin toen onder meer de hoofdstad Ankara en Istanbul.

Dit hele jaar wordt gevierd dat Nederland en Turkije 400 jaar geleden diplomatieke banden met elkaar aangingen.

In dat kader brengt de president van Turkije Abdullah Gül volgende week een 3-daags staatsbezoek aan Nederland. Hij komt naar ons land op uitnodiging van de koningin. Zijn echtgenote Hayrünissa komt met hem mee.

Amsterdam

Het presidentiële echtpaar bezoekt Amsterdam, Den Haag, Venlo en Maastricht. Ze bezoeken twee musea, openen het Turks paviljoen op de Floriade in Venlo en wonen een concert bij van het Turks Jeugd Filharmonisch Orkest bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

Ook een bezoek aan een project van het Oranje Fonds, het Haagse kantoor van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens en enkele zakelijke ontmoetingen staan op het programma.

Het doel van het bezoek is ook de economische banden tussen beide landen aan te halen. Nederland is de grootste buitenlandse investeerder in Turkije.

Koninklijk Paleis

Bij het bezoek van Gül en zijn echtgenote zullen naast Beatrix ook Willem-Alexander, Máxima, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven enkele keren acte de présence geven. Het staatsbezoek van de Turkse president begint dinsdagochtend in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Het is de eerste keer dat er weer een officiële ontvangst van een buitenlands staatshoofd plaatsvindt in het paleis, nadat het monumentale gebouw grondig werd gerestaureerd. In de zomer van 2009 ging het paleis weer open voor publiek.