AMSTERDAM - De advocaten Erik van Kregten en Mark Winius hebben woensdag volledige vrijspraak gevraagd voor Richard van O., de levenspartner van verondersteld kindermisbruiker Robert M.

Volgens de raadslieden is er te weinig bewijs voor de aanklachten tegen Van O.

Hoofdbestanddeel daarvan is dat Van O. als mededader van M. beschouwd moet worden, omdat hij hem bij het stelselmatige misbruik heeft ondersteund. Justitie eiste vorige week 12 jaar cel tegen Van O.

Zijn advocaten betoogden dat, voor het geval de rechtbank Van O. wel veroordeelt, de straf tot 4 jaar beperkt moet blijven, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Als bijzondere voorwaarden stelden zij verplicht reclasseringstoezicht voor, naast eventueel een verbod op contact met bij de zaak betrokken ouders en een gebiedsverbod.

Buitenproportioneel

Van Kregten en Winius noemden de strafeis van het Openbaar Ministerie ''buitenproportioneel hoog''. Zij wezen erop dat Van O. sinds zijn arrestatie in december 2010 onder ''uiterst erbarmelijke omstandigheden'' in hechtenis wordt gehouden en dat de zaak tot verlies van zijn baan en huis heeft geleid.

Volgens de advocaten is er geen bewijs voor de stelling dat Van O. rechtstreeks betrokken zou zijn bij het misbruik van de tientallen kinderen die aan de zorg van M. waren toevertrouwd. Van O., voor zijn arrestatie buschauffeur en postbode, heeft iedere beschuldiging in die richting van de hand gewezen.

Afkeer

Hij zou een grote afkeer hebben gehad van de seksuele voorkeur van M. voor zeer jonge kinderen. Hij zou ook niet hebben geweten wat M. allemaal met zijn slachtoffertjes uithaalde. De ernst en de ongekende omvang van de zaak werd hem pas na zijn arrestatie duidelijk.

Voor het OM was Van O. de man bij uitstek die Robert M. had kunnen stoppen. Zijn advocaten stelden dat Van O. niet bij het misbruik aanwezig was en het dus niet had kunnen stoppen.

Ontucht

Van O. staat behalve voor zijn rol in de misbruikpraktijken van zijn partner ook terecht voor ontucht met een 15-jarige jongen en het bezit van kinderpornografie. Ook voor de ontucht ontbreekt het bewijs, vinden Van O.'s advocaten.

Het OM eiste vorige week de maximale straf tegen M.: 20 jaar cel en tbs. Zijn advocaten zullen maandag voor hem pleiten. 

Alles over de Amsterdamse zedenzaak in ons dossier