DEN BOSCH - Ouders van basisschoolleerlingen in de Bossche wijk Kruiskamp zijn vorige week geïnformeerd over signalen dat kinderen gewelddadige rituelen van de gewelddadige Amerikaanse jeugdbende MS-13 kopiëren.

In een brief beschrijven schooldirecties en welzijnswerk het inwijdingsritueel van de jeugdbende. Een groepje kinderen slaat een kind 13 seconden in elkaar of dwingen om iets te stelen.

Dit is een voorwaarde om bij de groep te horen. ''De kinderen passen deze methode toe als spel en noemen het MS-13'', staat in de brief.

''Op internet is te zien dat deze methode in Midden-Amerikaanse landen een zeer gewelddadige manier van groepsvorming is.''

Op straat

Kortgeleden zijn incidenten van pestgedrag, afpersing en bedreigingen op school voorgekomen. Dit gedrag signaleren we ook op straat, aldus de brief. ''Een aantal kinderen zegt bang te zijn."

Weekblad Panorama verschijnt deze week met een reportage uit de wijk en laat leraren aan het woord die zeggen dat kinderen vanaf groep 5 worden geronseld.

'Signaaltjes'

Een gemeentewoordvoerder liet woensdag weten dat het gaat om ‘signaaltjes’ van verkeerd gedrag. Aangiften of meldingen van slachtoffers van geweld zijn bij de politie tot dusver niet bekend, aldus de gemeente. Ouders is gevraagd om gewelddadig gedrag tussen kinderen te melden aan de wijkagent of op school.

De wijk Kruiskamp kwam eerder negatief in het nieuws toen de beoogde locatie voor een daklozenopvang in brand werd gestoken en toen er een dode viel bij een massale vechtpartij. In 2010 kwamen berichten uit de wijk over een groep jongens die fietsende scholieren aanviel.