ALPHEN AAN DEN RIJN - Zo'n 500 mensen hebben maandag binnen en buiten de herdenking van de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn bijgewoond.

Precies een jaar sinds Tristan van der Vlis in en bij de Ridderhof zes mensen doodschoot, hielden nabestaanden, winkeliers, het stadsbestuur en andere geïnteresseerden om 12 uur twee minuten stilte.

De herdenkingsdienst werd geopend door burgemeester Bas Eenhoorn. Liesbeth List bracht het nummer Heb het leven lief ten gehore en er werden bloemen gelegd bij een gedenkteken. Omdat het winkelcentrum aan de Troubadourweg niet veel ruimte biedt, waren buiten grote tv-schermen neergezet.

Verder

Eenhoorn zei bij de herdenking dat een honderd procent vrije maatschappij waarin iedereen veilig is er nooit zal zijn, 'maar we kunnen er wel ons steentje aan bijdragen'. Hij wees erop dat veel mensen nog dagelijks kampen met de gevolgen van de schietpartij. Hij citeerde daarbij dichter J.C. Bloem. "Denkend aan de dood kan ik niet slapen, en niet slapend denk ik aan de dood."

Iedereen moet volgens Eenhoorn verder in het leven. "Voor degenen die nog gekluisterd zijn aan hun rolstoel, voor degenen die nog pijn hebben, voor degenen die nog 9 april in hun hoofd hebben en niet verder kunnen, allemaal moeten we toch verder. Tweede Paasdag is zo'n dag waarin je ook naar de toekomst kijkt, naar het nieuwe leven."

Gedenkplek

Slachtoffer Hannah Postma sprak de toeschouwers ook toe. Zij zei dat ze eerst in een eigen kringetje van haar eigen pijn zat. "Maar het kringetje is veel groter. Er is ook emotionele pijn. Wij allen zijn lotgenoten. Wij moeten er samen voor zorgen dat de maatschappij veiliger wordt." Er is volgens haar meer aandacht nodig voor elkaar. "En niet alleen via Twitter."

Er is maandag ook een gedenkplek vernoemd naar één van de slachtoffers van het schietincident. Een straatnaambord met de titel Margrietplein herdenkt Margriet ter Haar, die omkwam toen ze anderen in veiligheid probeerde te brengen.

Bekijk lezersfoto's van de herdenking op NUfoto

Lees alles over de schietpartij in Alpen aan den Rijn

Alphen herdenkt schietpartijalphen