AMSTERDAM - Het pretparkenseizoen is dit weekend officieel geopend. Maar een dagje vertier met het hele gezin kost veel geld.

Volgens de coaches van Budgetcoach.nl is voor een toenemend aantal mensen pretparken no go area.

“Wie in de schuldhulpverlening zit of daar tegenaan schurkt, heeft echt andere prioriteiten. Een dagje naar Duinrell of de Efteling is dan simpelweg geen optie. Helaas, moet ik erbij zeggen,” zegt woordvoerder Theo Sengers.

Efteling

Een dagje met de kinderen naar het pretpark mag wat kosten. Koploper is de Efteling, waar de entree voor twee volwassenen en twee kinderen 132 euro bedraagt (140 euro in het hoogseizoen).

De rest is goedkoper, maar ook in alle andere grote parken is datzelfde gezin bij de poort al minstens 80 euro kwijt. Best veel, als je bedenkt dat een gemiddeld gezin met twee kinderen na aftrek van alle kosten (inclusief benzinekosten, abonnementen, zakgeld en contributies) maandelijks 260 euro overhoudt voor leuke dingen.

Onmogelijk

Die berekening is afkomstig van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Volgens de cijfers van deze organisatie is het voor gezinnen uit de bijstand zelfs bijna onmogelijk om een pretpark te bezoeken.

Zij houden maandelijks 219 euro over, maar zakgeld, benzine, studiekosten en abonnementen zijn daarin nog niet meegerekend. “Wat er werkelijk overblijft, is dus veel minder”, zegt Gabriëlla Bettonville van het Nibud.

“Natuurlijk maakt iedereen zijn eigen keuzes. Zoals er mensen zijn die toch een grote auto willen rijden, zullen er ook mensen zijn die toch naar een pretpark gaan. Maar dan kunnen heel veel andere dingen niet meer.”

Stijging

Paradoxaal genoeg daalt het aantal bezoekers niet in crisistijd. Sterker nog, het kan juist betekenen dat meer mensen naar een pretpark gaan, zegt Femke van Es van de Efteling.

“Mensen hebben juist meer behoefte om een dagje onbezorgd weg te gaan met het gezin. Daarnaast besteden veel gezinnen minder geld aan een vakantie naar het buitenland en kiezen ze voor dagtripjes in eigen land. In 2011 trokken wij ruim vier miljoen bezoekers en dat was weer een beetje meer dan het jaar daarvoor. Ook de uitgaven op het park zelf dalen niet of nauwelijks.”

Picknickplaatsen

Overigens zijn de toegangsprijzen volgens Van Es wel een belangrijk item voor de Efteling. “Natuurlijk denken wij daarover na. 132 euro is veel geld, maar daarvoor hebben gezinnen wel een uitstapje van een hele dag. Dat is wat anders dan een theatervoorstelling van twee uur. Daarnaast kiezen we bewust voor veel picknickplaatsen, zodat bezoekers ook zelf meegebrachte broodjes op een plezierige manier kunnen opeten.”

Maar lage inkomens hoeven over dat soort creativiteit niet na te denken. Een pretpark zit er gewoon niet in, mits ouders tenminste niets onverantwoords doen. Sengers: “Een kind mag niets tekort komen. Daarom bestaan er in veel gemeenten allerlei regelingen, zodat ze bijvoorbeeld altijd kunnen sporten. Maar voor pretparken bestaan zulke kortingen niet. Dat is gewoon luxe.”