AMSTERDAM - Sinds de schietpartij in Alphen aan den Rijn maandag precies een jaar geleden, hebben 25 mensen hun wapenvergunning moeten inleveren na controles.

Bij één van hen werd de vergunning ingenomen omdat de politie twijfelde aan de psychische toestand van de eigenaar.

De overige 24 wapenvergunningen werden afgepakt omdat de eigenaren zich schuldig hadden gemaakt aan huiselijk geweld of andere geweldsovertredingen, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Dat is het resultaat van controles die de politie hield, zegt Letty Demmers, korpschef van Zeeland en in de Raad van Korpschefs verantwoordelijk voor de landelijke controle van wapenvergunningen.

Controle

Naar aanleiding van de schietpartij, waarbij Tristan van der V. zes mensen en zichzelf doodschoot, heeft de politie in nog geen halfjaar tijd zeventigduizend wapenvergunningen tegen het licht gehouden.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) had daartoe verzocht omdat Van der V. in 2008 zonder problemen aan een wapenvergunning kwam, terwijl hij schizofreen en suïcidaal was.

Veiliger

De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie is niet onder de indruk van de cijfers. "Nederland is hierdoor echt niet veiliger geworden", zegt directeur Sander Duisterhof in de krant. Hij vindt de acties een vorm van schijnzekerheid.

De politie geeft zelf ook toe dat de personen van wie de vergunning is ingenomen anders ook door de mand waren gevallen, omdat de wapenvergunning elk jaar moet worden verlengd. Demmers noemt de actie toch zinvol. "We moeten er alles aan doen om het risico op herhaling kleiner te maken."

Overleg

De politie is in overleg met de overheid bezig een nieuwe aanpak te ontwikkelen. Zo worden profielen van risicopersonen ontwikkeld en zal iedereen die een vergunning aanvraagt worden gevraagd naar zijn medische situatie.

Lees alles over de schietpartij in Alpen aan den Rijn