HILVERSUM - Hoewel we gemiddeld niet minder vlees eten neemt het aantal 'vleesverminderaars' toe.

Van de Nederlanders zegt 77,1 procent ten minste één dag in de week geen vlees bij de warme maaltijd te eten. In 2009 was dat nog 69,5 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van instituut LEI van de universiteit in Wageningen onder ruim 1250 Nederlanders. De uitkomsten werden vrijdagavond bekendgemaakt in het tv-programma Nieuwsuur. 42,5 procent eet minstens drie keer in de week geen vlees.

Opvallend is dat ondanks de toename van het aantal vleesverminderaars de hoeveelheid vlees die gegeten wordt al 15 jaar constant is: gemiddeld ongeveer 43 kilo per persoon per jaar. Mogelijk is de verdeling over de consumenten veranderd, aldus de onderzoekers.

Redenen

Redenen die worden genoemd om minder vlees te eten zijn gezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. Maar ook praktische of financiële redenen kunnen een rol spelen.

Een meerderheid van 63 procent vindt nog altijd dat vlees de maaltijd compleet maakt. Minderen met vlees staat ook niet als ‘hip’ te boek.

Verder is het imago van vleesvervangers niet goed. Veel mensen geven aan liever het vlees door niets te vervangen. Het representatieve onderzoek werd in oktober vorig jaar verricht.