DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders die in Mali verblijven dringend dat land op eigen gelegenheid te verlaten ''nu daartoe nog de commerciële mogelijkheden bestaan''.

Ongeveer 60 Nederlanders verblijven in Mali. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Reizen naar Mali wordt afgeraden. Het ministerie heeft het aangepaste reisadvies voor het Afrikaanse land vrijdagavond op zijn website gezet.

Militairen grepen vorige maand de macht in Mali. Zij zetten de democratisch gekozen president Amadou Toumani Touré af. Dat deden ze uit onvrede over de gevechten van de Toeareg in het noorden van Mali.

Inmiddels hebben de Toeareg het heft in handen genomen in het noorden van het land en verkeert Mali in chaos.

Buitenlandse Zaken noemt de situatie in het land onberekenbaar. De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) heeft sancties opgelegd aan het land.

Tekorten

Deze sancties zullen hoogstwaarschijnlijk binnen een aantal weken leiden tot tekorten aan onder meer brandstof. ''In combinatie met stijgende voedselprijzen is toename van sociale onrust en een verslechtering van de veiligheidssituatie niet uit sluiten'', aldus Buza.

Eind vorig jaar is in Mali een Nederlander ontvoerd. Hij is nog steeds niet vrijgelaten.

Overeenstemming

De militaire leiders van Mali en onderhandelaars van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) hebben overeenstemming bereikt over een plan om de macht in het land over te dragen.

Daardoor komt er een eind aan de economische en diplomatieke sancties die waren opgelegd. Dat hebben beide kampen vrijdag naar buiten gebracht.

Bovendien krijgen alle deelnemers van de coup amnestie. In het plan, dat door zowel de militaire junta als de onderhandelaars van de Ecowas is ondertekend, is bepaald dat de militaire leider Amadou Sanogo de macht afstaat aan parlementsvoorzitter Diouncounda Traoré. In de overeenkomst is bepaald dat er binnen 40 dagen verkiezingen zullen plaatsvinden.