ZWOLLE - Het Openbaar Ministerie (OM) in Zwolle stelt geen vervolging in bij acht aangiftes die zijn gedaan in de nasleep van de Enschedese vuurwerkramp.

Het gaat onder meer om klachten van ex-directeur Ruud Bakker van vuurwerkbedrijf SE Fireworks tegen politiemensen en omgekeerd. Dat meldde het OM vrijdag.

Bakker deed in 2010 aangifte tegen drie politiemensen die de vuurwerkramp onderzochten en tegen een betrokken officier van justitie. Hij stelde dat zij verklaringen hadden achtergehouden en dat tapgegevens waren vernietigd.

Onderzoek heeft volgens het OM echter uitgewezen dat geen sprake is van verduistering van bewijsstukken. De drie politiemensen deden op hun beurt aangifte wegens smaad tegen Bakker, maar dat leidde ook tot niets.

Aandacht

De aangiftes kwamen los toen er tien jaar na het drama veel aandacht voor de vuurwerkramp was als gevolg van een nieuw onderzoek en herdenkingen. Zo deed ook directeur Willem Pater aangifte tegen een familielid dat had verklaard dat Pater op de ochtend vóór de ramp op het bedrijfsterrein was.

Verder waren er klachten van onder anderen een ex-rechercheur, RTV Oost-journalisten en een echtpaar dat zou worden geïnterviewd. Maar voor alle zaken stelt het OM dat er ''geen feiten of omstandigheden zijn die een redelijk vermoeden van gepleegde strafbare feiten opleveren''.

De vuurwerkramp op 13 mei 2000 kostte 23 mensen het leven en er raakten bijna duizend mensen door gewond. De woonwijk Roombeek, waar SE Fireworks stond, werd door de ramp verwoest. Bakker en Pater werden veroordeeld.

Vuurwerkramp Enschede