AMSTERDAM - De politie moet in 2005 al hebben geweten van de psychische problemen van Tristan van der V. Een map waarin informatie stond waaruit zou blijken dat Van der V. onder psychiatrische behandeling stond, is echter verdwenen.

Dat meldt de NOS vrijdag op basis van bronnen.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag stelt dat het OM zich niet herkent in de berichtgeving. "De Rijksrecherche heeft uitgebreid onderzoek gedaan. Er zijn gesprekken gevoerd met allerlei mensen en op logische plekken zijn schriftelijke bescheiden bij elkaar gezocht. Daarbij is geen dossier met deze inhoud naar boven gekomen."

Pas in 2006 werd bij de politie duidelijk dat de latere dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn psychische problemen had, zegt de woordvoerder. Toen moest de politie assistentie verlenen bij de gedwongen opname van Van der V.

Melden

De woordvoerder van het OM roept de 'anonieme bronnen' van de NOS op zich te melden bij de Rijksrecherche. "Dan zoeken we het uit."

Ook een afgewezen aanvraag voor een wapenvergunning van Van der V. uit 2005 zou volgens de NOS niet terug te vinden zijn in de digitale systemen of ordners van de politie. Die afwijzing heeft de Rijksrecherche wel teruggevonden in de woning van de ouders van Van der V.

De NOS stelt verder dat een medewerker van de politie Hollands-Midden moet hebben geweten dat Van der V. psychische problemen had. Die informatie zou de medewerker op verschillende manieren onder ogen hebben moeten krijgen.

Ondanks dat Van der V. in 2006 werd opgenomen in een inrichting, kreeg hij later toch een wapenvergunning. Op 9 april 2011 schoot hij in en bij het winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn zes mensen en vervolgens zichzelf dood. Hij had drie wapens, voor allemaal had hij een vergunning.

Lees de laatste Twitterberichten hierover op NUlive

Lees alles over het drama in Alphen aan den Rijn

Drama Alphen aan den Rijn