RIJSWIJK - Nurten Albayrak kan niet terugkeren bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat standpunt heeft de ondernemingsraad (or) van de organisatie vrijdag ingenomen.

Een woordvoerster van het COA bevestigde vrijdag een bericht hierover op ORnet, waarin voorzitter Ron Beerstra van de ondernemingsraad namens de ondernemingsraad stelt dat Albayrak de sociaal-emotionele onveiligheid bij medewerkers binnen het COA heeft vergroot.

Albayrak is een half jaar geleden als directeur van het COA op non-actief gezet, nadat medewerkers zich hadden beklaagd in de media.

Volgens hen zou ze de sfeer verzieken en te veel geld verdienen. Bovendien zou ze niet luisteren naar mensen in het veld en zo geld verkwanselen.

Werkklimaat

De commissie-Scheltema onderzoekt het werkklimaat en de bestuursstructuur bij de asielorganisatie. Albayrak wilde vertrouwelijke stukken van de commissie inzien, maar het gerechtshof in Den Haag oordeelde woensdag dat ze daar geen recht op heeft.

''De oorzaak voor de onveiligheid zijn het kort geding en het hoger beroep dat mevrouw Albayrak heeft aangespannen om inzicht af te dwingen in het onderzoeksmateriaal van de commissie-Scheltema'', zo zegt Beersma, die namens de ondernemingsraad aangeeft dat Albayrak in geen enkele functie kan terugkeren.

Een andere reden dat de ondernemingsraad Albayrak niet terug wil hebben, is dat ze de geheimhoudingsplicht zou hebben geschonden.