AMSTERDAM - De FIOD heeft donderdag doorzoekingen gedaan in het kader van een onderzoek naar een miljoenenfraude met inkomstenbelasting.

Dat heeft het ministerie van Financiën vrijdag gemeld.

Bij de verdachte in de zaak zijn administratie en computers in beslag genomen. De verdachte is niet aangehouden, aldus een woordvoerster van de FIOD. ''De zaak is nog in onderzoek. Mogelijk dat later wel tot aanhouding wordt overgegaan.''

De verdachte in kwestie zou namens een groot aantal mensen onjuiste aangiften inkomstenbelasting hebben ingediend, waarmee enkele miljoenen euro's gemoeid zouden zijn.

De valse aangiften zouden leiden tot hoge teruggaven, maar de Belastingdienst kon hier tijdig een stokje voor steken. Uitbetaling kon voor het grootste deel worden voorkomen of gestopt.

Systeemfraude

De dienst let scherp op systeemfraude en ontdekte al snel dat de aangiften vals en afkomstig van de verdachte waren, vertelt de woordvoerster.

Bij systeemfraude is sprake van groepen criminelen die via een combinatie van identiteitsfraude, katvangers en oplichting gebruik proberen te maken van de uitbetalingssystematiek van toeslagen en de voorlopige teruggaaf.