GERKESKLOOSTER - De politie heeft de drie motoren in beslag genomen die donderdag betrokken waren bij een ongeval voor de camera's van Omroep Friesland.

Twee coureurs raakten daardoor gewond. Volgens de politie was er sprake van een race op de openbare weg waarvoor geen vergunning was aangevraagd, zo meldde zij vrijdag.

Omroep Friesland is deze week begonnen met de nieuwe serie Doch it foar dyn doarp (Doe het voor je dorp).

In het programma mogen Friese dorpen een week lang zelf tv maken. Gerkesklooster mocht het spits afbijten. Drie motorrijders van een plaatselijk raceteam zouden in de live-uitzending een start demonstreren. 

Traumahelikopter

De gewonde coureurs liepen botbreuken, kneuzingen en een zware hersenschudding op. Eén van hen was met zijn motor in een sloot beland en werd door een traumahelikopter naar het Universitair Medisch Centrum Groningen gebracht.

Omroep Friesland zegt dat zij niet verantwoordelijk is voor de vergunningen die nodig zijn voor het programma. ''Het dorp moet de vergunningen zelf regelen. Wij registreren louter met onze camera’s'', aldus hoofdredacteur Jan Van Friesland. Volgens Van Friesland was de weg tijdens de opnames wel afgezet.