GRONINGEN - Justitie heeft donderdag voor de rechtbank in Groningen wegens bijna twintig brandstichtingen en inbraken een gevangenisstraf van 7 jaar geëist tegen de 24-jarige Johnny B. uit Harkstede, beter bekend als de pyromaan van 't Zandt.

Justitie verdenkt B. ervan dat hij tussen november 2010 en december 2011 opnieuw heeft toegeslagen, nadat hij in 2008 ook al was veroordeeld.

Hij wordt nu verantwoordelijk gehouden voor zes brandstichtingen en negen inbraken in dorpen ten noorden van de stad Groningen.

B. ontkent dat hij iets te maken heeft gehad met de branden. Maar een observatieteam van de politie signaleerde hem opvallend vaak in de buurt van de branden.

Johnny B. verscheen samen met zijn kompaan Johannes V. (29), een voormalige plaatsgenoot, voor de rechter. Justitie verdenkt V. ervan dat hij veel inbraken en brandstichtingen samen met B. heeft gepleegd. V. hoorde 6 jaar cel tegen zich eisen.

Johnny B. werd in 2007 aangehouden wegens een geruchtmakende reeks van brandstichtingen in 't Zandt, waar hij toen woonde. Het Groningse dorpje werd indertijd geteisterd door tal van branden. Zelfs het leger werd toen ingezet om de dader te grijpen. Hij werd in 2008 veroordeeld tot 2 jaar cel.