AMSTERDAM - Als nieuwe studenten zich voor 1 oktober weer uitschrijven bij hun studie, telt de maand september niet mee voor de langstudeerdersmaatregel. 

Dat laat staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra de Tweede Kamer donderdag weten. Deze studenten krijgen een extra uitloopjaar.

Studenten die zich in september inschrijven voor een studie en nog in dezelfde maand besluiten te stoppen, worden pas op 1 oktober officieel uitgeschreven. Dit zou tot gevolg hebben dat de korte periode dat ze stonden ingeschreven als een studiejaar telt.

Zijlstra geeft toe dat deze groep op deze manier gedupeerd raakt, omdat de peildatum voor de langstudeerdersmaatregel 30 september is. Hij laat de Kamer weten dat deze studenten een extra uitloopjaar krijgen.

Effectief

VVD-Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas is blij met de aanpassing, die voor mogelijk honderden studenten van belang is. ''De oppositie roept de staatssecretaris om de haverklap naar de Kamer over elk wissewasje rond de langstudeerregeling'', aldus Lucas. ''Wij zorgen liever dat echte problemen door effectieve maatregelen worden opgelost. Daar hebben de studenten wel wat aan.''