AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie eist twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Robert M. 

De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak staat terecht voor het misbruiken van 67 zeer jonge kinderen en het maken van beeldmateriaal van het misbruik van 31 van die slachtoffers.

M. hoorde de eis zonder zichtbare emotie aan.

Tegen zijn echtgenoot Richard van O. is 12 jaar celstraf geëist. Hij wordt er onder meer van verdacht dat hij een ondersteunende rol heeft gespeeld bij het misbruiken van tientallen kinderen.

Volgens justitie heeft Van O. ''een wezenlijke en substantiële bijdrage'' geleverd aan het misbruik. ''Van O. was de enige die wist waar M. mee bezig was. Die wist dat M. dagelijks kinderen misbruikte'', aldus het OM. ''Van O. accepteerde dit, zolang er maar niets tussen zijn huwelijk kwam, en hij heeft de kinderen laten barsten.''

De Amsterdamse rechtbank doet naar verwachting begin mei uitspraak.

Omvang

De 28-jarige M. heeft bekend vanaf 2007 87 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt. De officieren van justitie gaven donderdag nog eens een uitgebreid overzicht van de 'geraffineerde' werkwijze van M. Zij sluiten niet uit dat er nog meer slachtoffers zijn.

''Helaas is het seksueel misbruik van kinderen niet uniek'', aldus de officier van justitie. ''Maar de ernst, de wijze en de schaal waarop M. dat heeft gedaan, is dat wel.'' En: ''Het misbruik in deze zaak is van ongekende aard en omvang.''

''De verdachte heeft niet gekozen voor zijn seksuele geaardheid, maar hij heeft wel gekozen voor zijn gedrag'', aldus de officier. Ze doelde daarmee onder meer op het feit dat hij ervoor heeft gekozen om met kinderen te werken. 

Robert M. en zijn advocaten hielden er rekening mee dat het Openbaar Ministerie de maximale straf zou eisen. ''Wij konden dat afleiden uit de opstelling van het OM tot nu toe'', zei advocaat Wim Anker donderdag direct na afloop van het requisitoir. ''Er is geen enkele matiging aangebracht, helemaal niets.''

Voorspelbaar

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) stellen dat M. verminderd toerekeningsvatbaar is en achten de kans op herhaling groot. Ook zou de 'hyperseksueel' zich nauwelijks in zijn slachtoffers kunnen inleven. Het PBC adviseert daarom de geboren Let 'geruime tijd' een tbs-behandeling op te leggen.

M., die niet heeft meegewerkt met het PBC, noemde het advies van de experts vorige week voorspelbaar. "Als ik tbs krijg, dan zorgen ze dat ik nooit meer vrijkom. Laat me medicijnen proberen", zei hij tijdens de bespreking van zijn persoonlijke omstandigheden. "Ze willen dat iets waarmee ik geboren ben in rook opgaat, ze denken dat ze dat kunnen."

Echtgenoot

M. staat sinds vorige maand terecht voor het seksueel misbruik van 67 kinderen in crèches, op oppasadressen en bij hem thuis. De zedenzaak kwam in december 2010 aan het licht.

Hij wordt ook vervolgd voor het maken en verspreiden van kinderporno. Zijn echtgenoot Richard van O. was behulpzaam, reden voor het OM om hem als medepleger aan te merken. Het is donderdag de tiende zittingsdag van het proces, dat op 12 maart van start ging.

Het Openbaar Ministerie heeft tijdens het proces laten zien hoe M. de opnamen van het misbruik versleutelde op zijn pc en probeerde te wissen toen zijn arrestatie eraan zat te komen. Ook werden beelden getoond van politieverhoren, waaruit volgens het OM blijkt dat M. geen spijt heeft van zijn daden.

Spijt

M. las vorige week een verklaring voor waarin hij spijt betuigde voor zijn misdaden. Hij zei onder meer dat het nooit zijn bedoeling was iemand pijn te doen en dat hij verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn daden. "Niemand heeft dit verdiend. De kinderen niet en de ouders niet."

Nu de strafeis is uitgesproken, komen onder anderen de advocaten van M. en zijn echtgenoot Richard van O. volgende week nog aan het woord. M.'s raadslieden Tjalling van der Goot en Wim Anker houden maandag hun pleidooi.

Pleidooi

Anker ziet ''genoeg om ons in ons pleidooi op te richten'', maar wilde daar nog niet veel over prijsgeven. Wel zei hij de combinatie van de maximale celstraf en tbs met dwangverpleging ''tegenstrijdig, onwenselijk en niet effectief'' te vinden. ''Men zegt: u moet naar een kliniek om behandeld te worden, maar eerst nog even 20 jaar zitten. Je hoeft geen witte jas aan te hebben om te constateren dat zo'n behandeling dan een stuk minder zinvol zal zijn.''

M. zal in beginsel twee derde van zijn celstraf moeten uitzitten alvorens hij aan een behandeling kan beginnen.

Smartengeld

Advocaat Richard Korver eiste maandag namens een groot deel van de ouders van de slachtoffers smartengeld. Het totale bedrag komt uit boven een miljoen euro. Als de schadevergoedingen worden toegewezen en M. niet direct kan betalen, keert de overheid het bedrag uit acht maanden na het definitief worden van het vonnis.

Korver vindt de maximale strafeis van het Openbaar Ministerie "passend en geboden''.Over de eis tegen M.'s partner was Korver minder te spreken. ''Mijn cliënten zijn bang dat het zicht op hem verloren gaat. Zij hadden liever gezien dat ook ten aanzien van hem een gedwongen behandeling, tbs, was geëist.''

Alles over de Amsterdamse zedenzaak in ons dossier