DEN HAAG - Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) vindt het 'jammer' dat de politie actie voert om de cao, maar vindt het haar goed recht omdat het nu eenmaal binnen de kaders is die we daarvoor in Nederland hebben.

Dat zei hij donderdag na afloop van het kabinetsberaad. Dat de bonden hun looneis zouden willen laten vallen, moet hij nog formeel vernemen. ''Maar dan kunnen we weer om de tafel'', aldus de bewindsman.

De politiemedewerkers in Utrecht hebben donderdagochtend de actiedag van de politie afgetrapt.

Sleutel

Enkele honderden agenten kwamen naar het hoofdbureau dat met een grote sleutel symbolisch werd gesloten, meldt een woordvoerder van politievakbond NPB.

De sleutel wordt van Utrecht naar Amsterdam gebracht waar ook actie wordt gevoerd. Daar wordt bureau IJtunnel ermee afgesloten. Daarna wordt de sleutel overgedragen aan de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg.

Ook in Rotterdam komen de acties op gang. Om kwart over twaalf stonden ongeveer 50 politiemensen voor het bureau. In Den Haag wordt donderdagmiddag paasbrood uitgedeeld en uitleg gegeven aan het publiek over de acties.

Spoed

Tijdens de actiedag zijn de bureaus enkele uren dicht voor bijvoorbeeld aangiftes. Voor spoedeisende zaken zijn wel gewoon agenten beschikbaar.

Tot nog toe voerde de politie publieksvriendelijke acties. Er werd bijvoorbeeld geen boete uitgedeeld bij fietsen zonder licht. Omdat de publieksvriendelijke manier van demonstreren geen resultaat opleverde, voeren de bonden nu hardere acties.

Politie staakt