AMSTERDAM - Justitie heeft aanwijzingen dat Robert M. meer kinderen heeft misbruikt dan de 87 die hij heeft toegegeven. 

Dat zei officier van justitie Maaike Bienfait donderdag tijdens het requisitoir dat moet uitmonden in de strafeisen tegen M. en zijn partner Richard van O. Omdat het requisitoir de hele dag in beslag zal nemen is het mogelijk dat de eisen pas morgen bekend worden gemaakt.

Volgens Bienfait heeft M. de aanwijzingen hiervoor zelf geleverd tijdens verhoren door de politie. ''Zo lang jullie vragen hebben, heb ik antwoorden'', aldus M. in zo'n verhoor. Hij vergeleek zich met een bibliotheek waar de rechercheurs door dwaalden. ''Jullie pakken willekeurige boeken, maar niet alle boeken.''

M. heeft stelselmatig misbruik van kinderen vanaf 2007 toegegeven, tot aan zijn arrestatie in december 2010. Misbruik van nog andere kinderen zou zich mogelijk in de periode daarvoor hebben afgespeeld. Bewijs ervoor is echter niet gevonden.

Zorgvuldig

De verdachte ging op "doordachte en geraffineerde wijze'' te werk. Hij plande het door hem gepleegde kindermisbruik zorgvuldig en verkleinde de kans om betrapt te worden zo veel mogelijk. Dat zei justitie tijdens het requisitoir.

M. kocht bijvoorbeeld wijde broeken met veel zakken. Daar kon hij zakjes glijmiddel in verstoppen en ze konden bovendien een erectie verhullen. Ook inspecteerde hij oppasadressen zorgvuldig. Hij keek bijvoorbeeld of er dikke gordijnen hingen.

Hoewel het proces alweer weken aan de gang is, kwamen er ook donderdag weer nieuwe, schokkende details naar buiten. Zo zou M. anderen live via de webcam hebben laten meekijken tijdens het misbruik.

Webcam

Ook las justitie chatgesprekken voor waarin M. vertelde in de kinderopvang te zijn gaan werken met maar één doel: het plegen van misbruik. Om diezelfde reden heeft hij geprobeerd een kind te adopteren.

Volgens justitie zijn er tijdens het onderzoek in de zedenzaak "feiten aan het licht gekomen die het leven van velen voorgoed hebben veranderd".

M. betaalde ook anderen om kinderen te misbruiken. De hoofdverdachte in de zedenzaak keek dan live mee via een webcam. Dat meldt de NOS op basis van het requisitoir van justitie in de zaak.

Op de computer van M. zouden 45 kinderpornofilms gevonden zijn die gemaakt zijn op de FIlipijnen. Daarin is te zien hoe kinderen van 3 jaar en ouder misbruikt werden. De verdachte betaalde via Paypal voor de films.

Trots

''Wat hij deed, was heel extreem. Het kon hem niet schelen of de kinderen huilden", zo verklaarde een contact van M. Volgens de pedofielen die hem via internet kenden, was M. ook erg trots op de beelden die hij maakte en schepte hij er graag over op.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat de volledige aanklacht tegen M. bewezen is. Het gaat daarbij om 80 feiten, waarbij in totaal 67 kinderen zijn betrokken. Van ieder kind is vastgesteld wat er precies mee is gebeurd, op basis van verklaringen van M.

Volgens het OM beschikt M. over een fotografisch geheugen en heeft hij heel precies kunnen terughalen wat hij met welk kind heeft gedaan. Zijn verklaringen worden in een aantal gevallen ondersteund door door M. gemaakte beelden.

Het misbruik komt neer op seksueel binnendringen en ontucht. In een aantal gevallen gelden strafverzwarende omstandigheden: het feit dat M. het misbruik samen met andere, door hem uitgenodigde mannen heeft gepleegd en het feit dat de betrokken kinderen aan zijn zorg waren toevertrouwd.

Lees alles over de Amsterdamse zedenzaak in ons dossier

Strafeis Robert M.