AMSTERDAM - Het onderzoek naar de beschuldigingen van fraude bij het Amsterdamse ov-bedrijf GVB moet in principe in 4 weken klaar zijn.

Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan woensdag tegen de gemeenteraad. ''We mikken op een termijn van 4 weken.''

De Telegraaf meldde vorige week dat er bij het GVB miljoenen zijn verdwenen door allerlei gesjoemel. Er zou onder meer sprake zijn van valse declaraties en betrokkenen zouden bevriende bedrijven hebben ingehuurd.

Dat zou met name zijn gebeurd rond de invoering van de ov-chipkaart, maar niet alleen daarbij. Het bedrijf kondigde vorige week direct een feitenonderzoek aan.

Rol gemeente

Het GVB is een zelfstandige onderneming, maar de aandelen zijn in handen van de gemeente. Volgens Van der Laan is de raad van commissarissen de directe opdrachtgever van het onderzoek, maar volgt het stadsbestuur alles op de voet. ''Aan ons is het om er heel dicht op te zitten en toe te zien dat het goed gebeurt.''

De SP wilde dat de gemeente het onderzoek helemaal naar zich toe trekt. Als de raad van commissarissen erover gaat, is het volgens fractievoorziter Laurens Ivens ''toch de slager die zijn eigen vlees keurt''.

Dat vond Van der Laan niet nodig. Het onderzoek wordt namelijk uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. Bovendien ligt de kwestie bij een commissaris die pas in 2010 begon, nadat de fraude zou hebben plaatsgevonden.

Non-actief

De SP vindt ook dat twee GVB-directeuren die bij het vermeende schandaal betrokken zouden zijn of ervan zouden hebben geweten, gedurende het onderzoek op non-actief komen te staan. Van der Laan vindt het daar nog te vroeg voor, omdat ze nog niet schuldig zijn bevonden. De twee krijgen eerst een kans op weerwoord. Volgende week is er dan een gesprek over de vraag of ze niet alsnog op non-actief moeten worden gesteld.