AMSTERDAM - Bloedbank Sanquin wacht het advies van de Raad van Europa over bloeddonatie door homoseksuelen af voordat er überhaupt wordt nagedacht over de motie die de Tweede Kamer dinsdag aannam.

Dat heeft de organisatie die in Nederland verantwoordelijk is voor de bloedvoorziening woensdag gemeld.

De Tweede Kamer sprak dinsdag via een motie uit dat homoseksuelen in Nederland ook bloed moeten kunnen geven bij de bloedbank. Op dit moment is dat niet het geval, omdat de instelling homoseksuelen als risicogroep beschouwt. 

Verhoogd risico

De Kamer vindt echter dat risicogedrag het criterium moet zijn en niet het feit dat iemand homoseksueel is. Maar Sanquin blijft erbij dat iedere homoseksueel een verhoogd risico met zich meebrengt als hij bloed doneert.

''Het is heel vervelend als de homogemeenschap zich gediscrimineerd voelt’’, stelt de woordvoerder. ''Maar ons belang is een veilige bloedvoorziening. Niet het bevorderen van de homo-emancipatie in dit land.’’

De bloedbank stelt dat de overdracht van hiv bij homo’s ''100 keer zo groot is als bij mannen die heteroseksuele seks hebben’’. 

Gedrag

"Niemand wordt bij ons gevraagd naar zijn geaardheid. Daar zijn we niet in geïnteresseerd. Er wordt wel gevraagd naar iemands seksuele gedrag", licht de woordvoerder toe. 

"Als potentiële mannelijke donoren in de afgelopen twaalf maanden sex met een man hebben gehad nemen we geen bloed af. Dit geldt ook voor vrouwen die sex hebben gehad met een man die in de afgelopen twaalf maanden sex heeft gehad met een andere man."

Standpunt

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) deelt de mening van Sanquin. Zij liet de Kamer onlangs weten dat het kabinet voor de zomer met een standpunt zou komen, na de aangekondigde resolutie van de Raad van Europa over risicogedrag bij bloeddonoren. Maar het is niet duidelijk of de raad al voor de zomer met haar advies komt.

Het onderwerp staat in meerdere Europese landen ter discussie.