ALPHEN AAN DEN RIJN - Het schietdrama in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn heeft diepe sporen achtergelaten, constateert burgemeester Bas Eenhoorn

In het winkelcentrum voltrok zich op een zomerse zaterdag, 9 april vorig jaar, het vreselijke drama.

Volgens Eenhoorn konden mensen het maanden niet opbrengen juist daar hun boodschappen te doen en sommige winkeliers zagen hun inkomsten teruglopen.

''Mensen vinden het moeilijk om daar naar toe te gaan. Er zijn mensen die de vreselijke gevolgen hebben ondervonden, omdat ze iemand zijn kwijtgeraakt."

Slapeloze nachten

"Maar er zijn ook mensen die in het begin de schouders eronder hebben gezet, maar na een paar maanden last kregen van slapeloze nachten'', aldus Eenhoorn.

Rond het middaguur parkeerde Tristan van der Vlis zijn auto en liep al schietend het centrum binnen. Mensen doken achter toonbanken, schreeuwden het uit van angst of probeerden anderen te redden.

Er heerste totale paniek toen de kogelregen neerdaalde en zes willekeurige mensen doodde. Uiteindelijk pleegde Van der Vlis zelfmoord bij de kassa's van Albert Heijn.

Verschillen

Bijna een jaar later lijkt op het gezicht alsof De Ridderhof het drama van zich af heeft geschud. Maar achter de schermen proberen winkeliers het drama definitief achter zich te laten. ''Zie je wat er anders is?'', vraagt Max Verbeek, een van de circa 40 ondernemers.

De ingreep is op het oog klein, maar betekent voor de ondernemers veel. De metershoge pilaren waaraan de hoge, markante tentdoeken van De Ridderhof hangen zijn recent overgeschilderd. Niet langer de opvallend blauwe kleur overheerst het beeld, maar het grijs domineert.

Renovatie

Het stadsbestuur maakt plannen om geld beschikbaar te stellen om het winkelcentrum te renoveren. ''We hebben aanwijzingen dat bedrijven het financieel moeilijk hebben door het schietincident'', weet Eenhoorn.

Door te investeren in het winkelcentrum, hopen gemeente en ondernemers De Ridderhof weer op de kaart te zetten en definitief een streep onder het drama te zetten.

Verzekering

Dat valt niet mee. Ook Eenhoorn constateert dat onder winkeliers een scheiding bestaat tussen hen die zich goed verzekerd hadden en vooruit willen en ondernemers die worstelen met de afhandeling van de schade, bijvoorbeeld omdat het ontbrak aan een goede bedrijfsverzekering. ''Dat is een bijna onmogelijk punt.

Die twee groepen, dat merk ik wel. De winkeliers hebben daar zelf ook zorgen om. Ik heb er vertrouwen in dat ze hun uiterste best doen om daar uit te komen.''

Nazorg

De voorzitter van de winkeliersvereniging, Robert Grootenhuijs, prijst de rol die Eenhoorn het afgelopen jaar speelde. Hoewel er ook een groep is, waarvan een deel ondernemers, die kritiek heeft op de burgemeester. Ze missen volgens eigen zeggen vooral nazorg bij psychische problemen.

Maar volgens Grootenhuijs was de burgemeester overal bij betrokken. ''In de meest positieve zin van het woord.'' Hij is blij zodra het weer 10 april is en de herdenking achter de rug is. ''We willen verder en het negativisme achter ons laten.''

Alles over de schietpartij in Alphen aan den Rijn

Schietdrama Alphen aan den Rijn