AMSTERDAM - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onder leiding van het Functioneel Parket Amsterdam tegen 16 mensen en ondernemingen proces-verbaal opgemaakt.  

Dat is dinsdag bekendgemaakt. De verdachten zouden in februari de Europese transportverordening en Gezondheids- en welzijnswet hebben overtreden bij het vervoer van 165 drachtige runderen van Schiphol naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Voor vertrek zag het personeel dat er pootjes van een ongeboren kalf uit een koe staken. Daarop besloten zij het dier met de bevalling te helpen door het kalf met een heftruck uit de koe te trekken.

Hierbij is het kalfje vanaf de schouder een poot afgetrokken. Het kalfje kwam dood ter wereld. Een aantal dagen later stierf ook de koe. Het personeel riep op geen enkel moment de hulp van een dierenarts in.

Sectie

Uit sectie op het kalf door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht bleek dat de kalfkoe 259 dagen drachtig was en dus niet vervoerd had mogen worden. De grens ligt bij 250 dagen bij transport door de lucht. Ook hiervoor kregen de verantwoordelijke personen en ondernemingen proces-verbaal.

Het Functioneel Parket besluit hoe de zaak verder wordt afgedaan.