AMSTERDAM - Het kabinet mag blijven onderzoeken of Nederland in 2028 de Olympische Spelen kan organiseren. 

Een motie van de Partij van de Dieren om af te zien van de plannen om de Spelen naar Nederland, haalde het dinsdag niet. Ook een motie van de PVV om geen geld meer te steken in een mogelijke kandidatuur, werd verworpen.

De moties werden vorige week ingediend tijdens een debat over de kosten van de Spelen.

Dat debat leverde minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) een motie van wantrouwen op, omdat zij in een brief aan de Kamer niet was ingegaan op de kosten van het organiseren van de Spelen. Die bedragen mogelijk acht miljard euro, maar kunnen ook een stuk lager uitvallen.

Te vroeg

Volgens Schippers is het nu nog niet mogelijk om een realistische inschatting te geven van de kosten, omdat het daarvoor te vroeg is.

De motie van wantrouwen - ingediend door de SP - werd vorige week al verworpen. In 2016 wordt besloten of Nederland zich daadwerkelijk kandidaat stelt voor het organiseren van de Olympische Spelen in 2028.

Positief

Olympisch Vuur 2028, de alliantie van organisaties die de Spelen naar Nederland willen halen, is blij met het nieuws dat beide moties zijn verworpen. De organisatie krijgt tot 2016 jaarlijks twee miljoen euro subsidie van het rijk. "Goed dat een ruime meerderheid van de Kamer de waardevolle betekenis van het Olympisch Plan 2028 ziet en graag behoudt", reageert directeur Eric Eijkelberg. "Dat is heel positief voor Nederland."

Eijkelberg is ervan overtuigd dat het organiseren van de Olympische Spelen prachtige kansen voor Nederland oplevert, zowel sportief als economisch. "We blijven uiteraard open staan voor discussie en debat, daar worden we uiteindelijk allemaal beter van."