AMSTERDAM - Er komt een nader onderzoek naar de bevoegdheden van burgemeesters bij het uitzetten van asielzoekers.

Daarover hebben minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) en burgemeester Els Boot van Giessenlanden dinsdag afspraken gemaakt, heeft Boot na afloop van hun gesprek laten weten.

Boot weigert de politie mee te laten werken met het uitzetten van de Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay.

Ze vreest dat de uitzetting 'rampzalige gevolgen' zou hebben voor het achterblijvende gezin, omdat de depressieve vrouw van de man zelfmoord zou plegen.

Exclusief

Leers stelt dat burgemeesters niet gaan over de vreemdelingentaak van de politie. Volgens de minister hebben zij alleen iets te zeggen over de openbare orde en veiligheid en kan hij 'exclusief' beslissen over politie-inzet in het belang van de staat.

In reactie op de discussie schaarden veertig gemeenten zich achter Boot. In een brandbrief aan de minister onderstreepten zij haar punt dat een burgemeester medewerking mag weigeren als de openbare orde in het geding is. Leers had de Zuid-Hollandse burgemeester daarvoor al op het matje geroepen.

Volgens Boot hebben de twee een 'openhartig gesprek' gehad. Het lot van Naibzay is nog onduidelijk. In het dossier is nog geen beweging gekomen, aldus Boot. Leers' woordvoerder was niet direct bereikbaar voor een toelichting.