DEN HAAG - De ondersteuningsconstructie van de deels ingestorte B-tower in Rotterdam in 2010 was niet in orde. Het steigersysteem blijkt niet volgens het ontwerp opgebouwd.

Er ontbraken 55 van de 59 schoren die essentieel waren voor de stabiliteit van de constructie. 

Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport dat dinsdag is gepubliceerd. Daaruit blijkt dat er sprake was van een gebrek aan een gezamenlijke veiligheidsaanpak, een ontoereikende coördinatie en controle en onduidelijke verantwoordelijkheden.

De raad deed onderzoek naar het instorten van een verdieping van de toren in Rotterdam. In oktober 2010 werd beton gestort op de derde verdieping van de geplande 70 meter hoge toren.

Op het moment dat dit werk bijna klaar was, stortte ongeveer 300 vierkante meter vloer naar beneden. Vijf bouwvakkers vielen 11 meter mee en raakten daardoor zwaargewond.

Veiligheid

Volgens het onderzoek loopt veiligheid bij grote en complexe bouwwerken gevaar, doordat de betrokken partijen lang niet altijd goede afspraken maken over de veiligheid. Bovendien worden afspraken in de nodige gevallen niet nagekomen en gaan de bedrijven ervan uit dat de controle op de veiligheid de verantwoordelijkheid voor anderen is.

Hoofdaannemer J.P. van Eesteren zegt zich ten dele te kunnen vinden in de conclusies. ''Het bedrijf heeft uitgebreide procedures voor de bouw en controle van ondersteuningsconstructies. In het specifieke geval van de B-Tower heeft de montage van de ondersteuning en de controle daarop niet op de juiste wijze plaatsgevonden'', schrijft de hoofdaannemer in een verklaring.

Het bedrijf bestrijdt ook dat 55 van de 59 schoren ontbraken, het zou gaan om 55 van 350 balken.

B-tower Rotterdam