AMSTERDAM - Een vrachtschip voor de kust van Terschelling is dinsdag in de problemen geraakt door brand aan boord.

De negen bemanningsleden van het onder de vlag van Gibraltar varende schip zijn door de gealarmeerde kustwacht veilig van boord gehaald.

Het vrachtschip Ara Felixstowe dobberde uren stuurloos in de drukke scheepvaartroute ten noorden van het Waddeneiland, maar vormt nu geen gevaar meer, aldus de kustwacht dinsdag.

Of het vuur is bedwongen, is nog onduidelijk. Het schip wordt buitengaats geïnspecteerd en wordt dan naar de haven van Harlingen gesleept voor reparatie.

Hulp

Het schip raakte in de ochtend op drift na problemen in de machinekamer. Even voor 11.00 uur meldde de kapitein dat het schip machineschade had, een half uur later gevolgd door de melding dat er brand was uitgebroken. Er werd direct hulp aangeboden door schepen in de buurt.

De kustwacht zette direct groot materieel in. Meerdere reddingsschepen werden naar het schip in nood gestuurd. Ook werden een helikopter van de luchtmachtbasis in Leeuwarden en een vliegtuig van de kustwacht ingezet.

Staal

Het schip, 104 meter lang en 16 meter breed, bevindt zich ongeveer 12 mijl ten noorden van Terschelling. Volgens de kustwacht is er geen gevaar dat het op het Waddeneiland zal stranden. ''Het bergingsbedrijf Terschelling is in de buurt en een sleepboot is onderweg'', aldus een woordvoerder.

Het gaat om het containerschip Ara Felixstowe, dat vaart onder de vlag van Gibraltar. Het was met een lading staal onderweg van Brake in Duitsland naar het Engelse Southampton.

De helikopter van defensie heeft het schip nader geïnspecteerd en meldde geen zichtbare beschadigingen te zien, aldus de kustwacht. De bemanning blijft voorlopig in de buurt van Ara Felixstowe, zodat ze aan boord kunnen als het er weer veilig is. Als dat niet het geval is, worden ze overgebracht naar het kustwachtcentrum in Den Helder.