ROTERDAM - Het in opspraak geraakte tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam laat TNO een grootschalig onderzoek doen naar de veiligheid bij het bedrijf.

Het onderzoek bij de onderneming, waar afgelopen jaar al meerdere ongelukken gebeurden, moet deze zomer klaar zijn.

Dat heeft Odfjell dinsdag bekendgemaakt. Er wordt gekeken naar de veiligheid van mensen en processen in de terminal. ''Daarbij wordt gekeken naar de installaties, het gedrag en de houding van medewerkers en de cultuur van het bedrijf.''

Inzicht

''We beoordelen de risico’s en met name ook hoe hiermee om wordt gegaan bij Odfjell. Het onderzoek brengt alle mogelijkheden om verbeteringen door te voeren rond veiligheid in kaart, inclusief concrete oplossingsrichtingen’’, zegt Sander Zwanikken, veiligheidskundig adviseur bij TNO.

TNO werkt samen met de Universiteit Leiden, AdviSafe Risk Management en Risk Management Pro. ''Dit moet ons verder inzicht geven in de veiligheidssituatie op de terminal. We doen dit omdat we 100 procent zeker willen zijn dat we niets ongemoeid laten’’, aldus directeur Geert Eijsink van Odfjell.

Tweede Kamer

Staatssecretaris Joop Atsma moest dinsdag in de Tweede Kamer antwoord geven op vragen over de veiligheid in de petrochemische industrie in Rotterdam en bij Odfjell. Volgens Atsma is er geen sprake van dat inspectiediensten minder vaak en minder scherp toezicht houden.

De in Zuid-Holland verantwoordelijke gedeputeerde Rik Janssen heeft Atsma beloofd binnen 5 weken met een rapportage te komen over de veiligheid. Atsma riep mensen die afgelopen zaterdag in het Algemeen Dagblad anoniem klaagden over de veiligheid in het Rotterdamse havengebied, zich kenbaar te maken en precies aan te wijzen waar de risico's zich voordoen.

''Als je dit ziet, moet je wel namen en rugnummers hebben van waar je je op moet richten'', zei Atsma. Hij heeft van gedeputeerde Janssen in Zuid-Holland begrepen dat sinds de incidenten bij Odfjell begin maart geen nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen.