LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in de zaak-Marianne Vaatstra DNA-verwantschapsonderzoek inzetten.

Genetisch materiaal dat op het lichaam van de in 1999 vermoorde jonge vrouw werd aangetroffen, wordt in de DNA-databank voor strafzaken vergeleken met mogelijke familieleden.

Dat meldde het Openbaar Ministerie in Leeuwarden dinsdag. Het is voor het eerst in Nederland dat deze methode wordt toegepast.

De wet met betrekking tot DNA-verwantschapsonderzoek is op 1 april 2012 in werking getreden en biedt mogelijkheden om via familieleden de dader van een misdrijf op te sporen.

Familial search

Daarbij wordt in de DNA-databank gezocht naar genetische profielen van personen die kunnen duiden op een mogelijk verwantschap met een potentiële dader, een zogeheten familial search. Het onderzoek in de DNA-databank neemt enkele maanden in beslag, zo verwacht het OM.

Marianne Vaatstra werd in 1999 in de nacht na Koninginnedag verkracht en vermoord in een weiland in de buurt van het Friese Veenklooster toen ze terug fietste naar haar ouderlijk huis in Zwaagwesteinde.

Het onderzoek naar haar dood is één van de omvangrijkste politieonderzoeken ooit in Nederland. De politie hield de voorbije jaren 12 verdachten aan, maar die werden allen weer vrijgelaten. Van bijna 1000 mensen is DNA-materiaal afgenomen. De dader is nooit aangehouden.