AMSTERDAM - Bij invallen in Den Bosch en Rosmalen in een groot fraudeonderzoek zijn dinsdagochtend acht mensen aangehouden.

Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen. De recherche doorzoekt woningen in Den Bosch en Rosmalen. Ook is de Nederlandse politie voor onderzoek in Zweden waar in verband met het onderzoek nog meer arrestaties zijn verricht, zei een woordvoerster.

Ongeveer tweehonderd medewerkers van onder meer de politie, gemeenten, het Openbaar Ministerie en defensie werken mee aan de actie. Het aantal arrestanten kan nog toenemen. Ook wordt mogelijk nog een tiende locatie doorzocht.

Signalen uit een onderzoek door de Belastingdienst vormen aanleiding voor het strafrechtelijke onderzoek, aldus de woordvoerster van de bovenregionale recherche.

Douane

De verdachten die in Nederland zijn aangehouden, zijn lid van dezelfde zigeunerfamilie R. Later op dinsdag denkt de politie meer te kunnen zeggen over de exacte achtergrond.

Soldaten zoeken met metaaldetectoren in de tuinen van de grote huizen. De douane zoekt met speurhonden, onder meer in de luxe auto's die bij de woningen staan.

De Belastingdienst bezocht dezelfde adressen in december 2010 om belastingschulden te innen. Er werd daarbij beslag gelegd op onder meer onroerend goed.